Dommer ville løslate Per og Veronica

I går fikk politiet på Romerike en sjokkmelding tikkende inn på telefaks fra Eidsivating lagmannsrett på Hamar. Den ene av de tre dommerne ville løslate Per Kristian og Veronica Orderud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommeren mener det ikke lenger er fare for bevisforspillelse. Flertallet på to dommere mener imidlertid det fortsatt er fare for bevisforspillelse, og ekteparet blir derfor sittende i varetekt til 25. november.

Vendepunkt

Selv om ekteparet ikke ble løslatt av retten, representerer kjennelsen i går et vendepunkt i saken. For første gang siden de ble fengslet, har en dommer - og da endatil i lagmannsretten - gått inn for at ekteparet skal løslates.

For politiet er dette et klart signal om at tida begynner å løpe fra dem. Politiet kan risikere at flere av de siktede kan bli løslatt hvis de ikke klarer å komme opp med flere bevis, og grunngi bedre at det er reell fare for at bevis kan gå tapt hvis ikke de siktede sitter fengslet.

Tidspress

Politiet har nå dårlig tid. Det vet etterforskerne. Politiet på Romerike var derfor særdeles lite fornøyd med kjennelsen.

- Vi tar kjennelsen til etterretning. Det var en veldig grundig kjennelse, har vi merket oss, sier politiinspektør Kristin Barth-Larsen ved Romerike politidistrikt.

- Betyr dette at dere nå må skru opp tempoet i etterforskningen?

- Kjennelsen får ingen umiddelbare konsekvenser for etterforskningen. Vi fortsetter som før.

Snudde

Lagdommer Bernt Krohg har tidligere i saken vært med på å varetektsfengsle ekteparet Orderud. Nå har han snudd - som den første dommeren.

Lagdommer Krohg innser at Per og Veronica Orderud kan konferere seg imellom og samordne forklaringene sine hvis de blir løslatt. Men han mener at den reelle faren for bevisforspillelse ikke er stor.

Hadde én dommer til ment det samme, ville ekteparet vært ute av fengsel i går.

Alle de tre dommerne er enige om at det fremdeles er skjellig grunn til mistanke mot ekteparet.

Nye bevis

Retten mener forklaringene til Kirkemo og Grønnerød er underbygd av andre bevis. Blant annet trekker retten fram at det er funnet en bompengebillett i en pose med ammunisjon hjemme hos Grønnerød.

Bompengebilletten skal stamme fra turen til Orderud gård, da Grønnerød hevder han byttet våpen med Per Kristian Orderud.

Forsvarerne jubler

Forsvarerne jubler over kjennelsen, trass i at deres klienter blir sittende i varetekt.

- Ved neste korsvei kan våre klienter bli løslatt, tror advokat Frode Sulland. Forsvareren til Veronica Orderud tolker dissensen som et klart signal om at det haster for politiet:

- Dissensen bærer bud om at politiet må komme opp med nye og avgjørende bevis dersom de ønsker fortsatt fengsling, sier Sulland.

- Lagdommer Krohg har gitt det hittil sterkeste signalet om at varetektstida er i ferd med å gå ut, sier Cato Schiøtz, som representerer Per Orderud.