Presidentvalget i USA:

Dommere slakter Trumps søksmål

I de vippestatene Joe Biden vant, har Donald Trump forsøkt å saksøke seg til seier. Det manglende juridiske grunnlaget frustrerer dommerne.

VANT: Trump-kampanjen har vunnet et søksmål i Pennsylvania. Slik påvirker det valget i USA. Reportere: Marte Nyløkken Helseth og Vegard Kvaale / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

I tida etter valgnederlaget 3. november har USAs president Donald Trump levert inn nesten 20 søksmål i en rekke vippestater han tapte, og som dermed koster ham presidentjobben.

I de ulike delstatene er Trumps søksmål ulike, men målet er det samme: Å forvandle et valgnederlag til en valgseier gjennom amerikanske domstoler.

Men i flere av delstatene hvor Trump har levert inn søksmål, har dommere som har hørt Trump-kampanjens sak, blitt regelrett frustrerte over valgkampanjens framgangsmåte og juridiske grunnlag, ifølge ABC News.

Årsaken er klar, ifølge en norsk USA-ekspert:

- Trump har verken loven eller fakta på sin side, sier han.

OPPTATT: Mye tyder på at tiden fram mot 20. januar 2021, når Joe Biden skal ta over som president, blir alt annet enn rolige. Donald Trump gjør store endringer. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Dette er Trumps søksmål

Men først: Hva er det Trump ber dommerne om i de ulike delstatene?

I Pennsylvania ønsket Trump og hans advokater å forkaste en rekke poststemmer, å stanse tellingen i noen valgdistrikter og å forhindre den endelige sertifiseringen av valgresultatet.

I Michigan ønsket presidentens advokater å stanse tellingen av poststemmer og å forhindre den endelige sertifiseringen av valgresultatet.

I Nevada ønsket Trump-kampanjen å forhindre bruken av en maskin som verifiserer signaturer i ett spesielt fylke.

I Arizona ønsket Trump å forhindre fylket Maricopa fra å sertifisere valgresultatet i fylket.

I Georgia ønsket presidenten å skille poststemmer som ankom etter fristen fra andre stemmer. Dette skal ha dreid seg om 54 stemmer, ifølge Trump-kampanjen.

IKKE OVER: Donald Trumps advokat, Rudy Giuliani, sier i et intervju på Fox News at valget ikke er avgjort. Video: Fox News via AP Vis mer

Oppgitt dommer

I Nevada forsøkte Trumps advokater å argumentere for sin sak ved å hevde at valgkampanjens observatører ikke fikk være nær nok stemmetellerne. Advokatene hevdet at siden Trump-kampanjens observatører ikke i klartekst hørte hva stemmetellerne sa, så var de per definisjon ikke nærme nok til å observere tellingen på en tilfredsstillende måte.

Da slo dommeren Andrew Gordon, som ble utnevnt av tidligere president Barack Obama, tilbake mot Trumps advokater, ifølge ABC News. Dommeren spurte Trumps advokater retorisk:

- På hvilket tidspunkt blir dette latterlig?

Deretter konkluderte dommeren i Trumps og Republikanernes disfavør.

FIKK SPARKEN: Flere sentrale personer i Pentagon har på under 24 timer fått sparken av Donald Trump, nå slår flere alarm. Video/foto: AP/ US GOV Vis mer

«Hva er problemet deres?»

Også i Pennsylvania er Trumps søksmål blitt møtt med lite forståelse av dommere, deriblant dommeren Paul Diamond, utnevnt av tidligere president George W. Bush.

Overfor ham hevdet Trumps-advokater, i et av flere søksmål anlagt i delstaten, at Trump-kampanjens valgobservatører var blitt stengt ute fra lokalene hvor stemmetellingen fant sted.

Deretter snudde Trumps advokater.

I retten vedgikk de at kampanjens valgobservatører faktisk ikke var blitt stengt ute, men i realiteten fikk observere tellingen fra en avstand på 15 fot - 4,5 meter.

ABC News skriver at dommer Diamond da ble framsto «forvirret».

«Jeg beklager, men hva er problemet deres?», spurte dommeren Trump-advokatene.

TAP ELLER SEIER: Donald Trump har ved flere anledninger unngått å svare på om han vil søre for en fredfull overføring av makt ved et valgtap mot Joe Biden. Vil han nekte å gå av? Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

«Kom igjen …»

I Michigan gikk dommeren Cynthia Stephens, utnevnt av den demokratiske guvernøren Jennifer Granholm, ut mot Trump-advokatenes såkalte beviser.

Framfor retten la advokatene fram en uttalelse fra et vitne, som hevdet at det hadde funnet sted uregelmessigheter i håndteringen av stemmesedler. Men vitnet verken så eller hørte de angivelige uregelmessighetene selv, og vitnet hevdet i sin uttalelse til Trumps advokater at hen hadde hørt det fra noen andre.

- Dette er, på sitt beste, et «hearsay»-vitnemål, sa dommeren Stephens i retten.

«Hearsay» er et begrep for et vitnemål om noe vitnet selv ikke har sett eller hørt, men hørt fra andre. I de fleste amerikanske domstoler er ikke «hearsay»-beviser gyldige, men unntak kan gis under visse omstendigheter.

Dommeren Stephens i Michigan så ingen slike omstendigheter.

- Hvis det er noe i dette vitnemålet som kan indikere at vitnet observerte aktivitet som ville ha korrumpert valgobservatørens rettigheter, vil jeg at du peker meg i retning av det. «Jeg hørte noen andre si noe». Fortell meg hvorfor det ikke er «hearsay»?. Kom igjen, nå, sa dommeren Stephens.

Trumps advokater skal ikke ha klart å peke noen andre beviser dommeren etterspurte.

KOM TILBAKE: En twittermelding fra Donald Trump fra 2016 har på nytt gått i vitalt etter at valgresultatene har blitt kjent. Video: AP/Dagbladet TV Vis mer

Sprer «desinformasjon»

USA-eksperten Hilmar Mjelde, forsker ved Norce forskningssenter, lar seg ikke overraske av at Trumps søksmål ikke kommer noen vei.

- Fordi han har verken loven eller fakta på sin side. Trumps omkampsforsøk utspiller seg på to arenaer: I mediene og i domstolene. I mediene kan Trumps lakeier fritt spre desinformasjon. I en domstol må man derimot ha en juridisk sak. Det har ikke Trump, sier Mjelde.

Han er likevel klar på at Trumps grunnløse anklager om valgjuks har hatt en effekt.

- Trump har adskillig suksess i Trump-vennlige medier som Fox News. Republikanske velgere tror nå feilaktig at Biden ikke vant ærlig. Trump har nå klart å delegitimere en legitim valgseier for Biden ved å spre desinformasjon, sier eksperten.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer