Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dommere trues på livet

Dommere og meddommere trues på livet. Nå skal det utarbeides en ny sikkerhetsplan for tinghusene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM/EIDSVOLL (Dagbladet): -  Dagens sikkerhetsplan skal revideres og skjerpes, ut fra domstolenes nye hverdag, opplyser rådgiver Per Løkstad ved Domstoladministrasjonen i Trondheim.

Det er flere eksempel på at rettens medlemmer er blitt utsatt for trusler, og politiet har mange ganger vært nødt til å sørge for væpnet vakthold.

-  Ved bygging av nye og ombygging av gamle tinghus blir det tatt en del sikkerhetshensyn. Det er en kostbar affære å gå gjennom alle 96 domstoler, men vi er i gang. Målet er å få gjort noe med samtlige tinghus, sier Løkstad.

Nytt tinghus

Det var nylig åpning av det nye tinghuset på Eidsvoll, der det er lagt stor vekt på sikkerheten:

Det er en indre sone for domstolens ansatte og en ytre sone med rettssaler og resepsjon. Det betyr en helt avskjermet kontorfløy og et strengt regime, der ingen har lov til å slippe andre enn ansatte inn i indre sone, uten at vedkommende følges.

Det nye tinghuset har flerbruksrom som kan skjerme meddommere, sakkyndige og tolker i en mellomsone mellom indre og ytre sone. Det har egen politiavdeling med venteceller.

Det er separate tolkerom, hvor tolkens identitet kan skjules. Rommet kan også brukes til anonyme vitneavhør. Det er ellers lagt opp til videoovervåking i resepsjonsarealet, pluss egne alarmer som går rett til politivakta, der de har tavler som viser hvor i tinghuset alarmen utløses.

Var utrygg

-  Jeg er veldig godt fornøyd med det nye tinghuset, sier sorenskriver Randi Haukebø.

-  I de gamle lokalene følte jeg meg tidvis utrygg. Det var ikke veldig hyggelig med mye væpnet politi og dårlig med sikkerhet både for oss som jobbet der og våre besøkende.

Haukebø har 20 års erfaring som advokat og dommer, og hun mener bransjen er blitt mye mer utrygg.

-  Det har dessverre skjedd en merkbart forverring i utviklingen. Vi må hele tida følge med og bedre sikkerheten.

TRYGGERE: Sorenskriver Randi Haukebø sammen med justisminister Odd Einar Dørum under åpningen av det nye tinghuset på Eidsvoll.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media