Dommere viser forakt for kvinner

Domstolene er opptatt av om voldtatte kvinner har drukket øl, flørtet, gått i trange klær eller virket utfordrende før de ble voldtatt. - Kvinneforakt, sier likestillingsombud Ingunn Yssen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen har likestillingsombud Ingunn Yssen og barneombud Trond Waage sett på 248 voldtektsdommer. De har undersøkt domstolenes holdninger i voldtekts- og overgrepssaker.

«Oppkneppbar kjole»

Undersøkelsen viser at norske domstoler ikke lenger sier høyt at skjørtelengden er årsaken til at en kvinne blir voldtatt - og at hun derfor må ta på seg skylda for at hun ble voldtatt. Men likevel legger domstolen vekt på offerets oppførsel og klær. Tiltaltes oppførsel og klesdrakt tillegges ikke vekt.

- Domstolen skriver om korte skjørt og at offeret flørtet, sier likestillingsombud Ingunn Yssen. Hun viser frem en herredsrettsdom fra 1996. Dommen endte med at voldtektsmannen ble frifunnet:

«Hun hadde drukket et par øl.. Hun hadde på seg en gul, prikket, helt oppkneppbar sommerkjole..», skriver herredsretten (uthevelsen er gjort av Dagbladet.no) og frifinner overgriperen.

- Vi har bare sett på det domstolene selv har skrevet. Underforstått står det at hvis man oppfører seg sånn, så kan man ikke regne med noe annet enn å bli voldtatt, sier Yssen.

- Tiltaltes klesdrakt blir aldri omtalt, bare offerets klær. Hvorfor i all verden ser de på hva offeret hadde på seg? Kvinner og menn skal behandles likt. Vi kan ikke lenger gå rundt og tro at vi er likestilte. Domstolene må ta dette alvorlig, sier Yssen, som for anledningen selv har på seg et knekort svart skjørt, «helt oppkneppbar» bluse og trang dongerijakke.

- Hva hvis jeg hadde gått sånn på byen og blitt voldtatt? spør Yssen.

Offer bør være edru og usexy

- Kvinner skal gjennom et nåleøye for at en anmeldelse skal komme til domstolen. Hun bør ha vært edru, ikke ha flørtet med noen, ikke ha virket utfordrende, voldtekten burde skje midt på lyse dagen og gjerningsmannen bør ha vært en hun ikke kjenner, sier hun. - Domstolene ser alvorligere på overfallsvoldtekter enn om gjerningsmannen er en venn eller bekjent. Men det er ikke grunnlag for å si at overfallsvoldtekter er verre.

- Hvorfor vurderer domstolen slik?

- I beste fall skyldes det blindhet. I verste fall er det forakt for kvinner - menn kontrollerer kvinners seksualitet og sier at menn kan forsyne seg når de vil, sier Yssen og legger til at de fleste dommere er menn.

De fleste voldtektsmenn som blir dømt, er raskt tilbake i friheten. Domstolene gir konsekvent korte dommer:

- De legger seg på den nederste delen av skalaen, selv uten formildende omstendigheter. Voldtektsmenn får noen måneder i fengsel, enkelte opp til fire år. Dette sender et signal om at voldtekt ikke er farlig. Jeg blir helt sjuk av det, sier Yssen.

Hun trekker frem en dom der en 15 år gammel jente ble voldtatt av to menn på 20 og 21.

- I dommen skrives det at jenta satte seg inn i bilen frivillig og at hun hadde vært kjæreste med en av voldtektsmennene tidligere. Så blir hun voldtatt av den ene mens den andre onanerer ved siden av, før han også voldtar henne. Jeg tenker på den stakkars jenta, sier Yssen opprørt.

De to voldtektsmennene fikk betinget straff.

UTFORDRENDE?|Hva hvis jeg hadde gått sånn på byen og blitt voldtatt? spør likestillingsombud Ingunn Yssen.