Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Dommeren advarte mot slapp utspørring. Så måtte han gripe inn igjen. - Hvordan kan du falle til ro?

Cappelen sier Jensen ikke hadde kontroll på hva som skjedde på grenseovergangene.

GREP INN: Tingrettsdommer Kim Heger presset Gjermund Cappelen på en rekke spørsmål. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
GREP INN: Tingrettsdommer Kim Heger presset Gjermund Cappelen på en rekke spørsmål. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag startet tingrettsdommer Kim Heger med å advare partene mot forskjellsbehandling av Eirik Jensen og Gjermund Cappelen. Han sa at det var viktig at aktor Lars Erik Alfheim stilte detaljerte spørsmål til Cappelen, på lik måte som det ble gjort med Jensen.

Etter en lengre utspørring om Gjermund Cappelens elleville opphold på Maldivene, hvor han ble pågrepet for besittelse av heroin, men klarte å bestikke seg hjem igjen til Norge, ønsker Heger å vite hvilken konkret nytte Cappelen hadde av kontakten med politimannen Eirik Jensen.

- Jensen hadde ikke kontroll på grensa

Heger vil vite hva Cappelen fikk ut av meldinger han fikk av Jensen, som ifølge tiltalen var varslinger og informasjon om forhold på grenser og ressurssituasjonen i politiet som kunne være nyttig for Cappelens innførselsvirksomhet. Jensen sier at dette ikke var tilfelle og at meldingene viser et kilde- og informantforhold.

Heger tok tak i en melding fra mai 2010 hvor det står: «solskinn».

- Da er det rolig over hele linja, svarer Cappelen.

- Er det på grenseoverangene? spør Heger.

- Nei, han kan ikke ha kontroll over det, svarer Cappelen, og utdyper det han mener en solskinns-melding betyr:

- Det betyr at han ikke har mottatt noen meldinger på at noen er tatt, at det ikke er satt igang spaning rundt meg eller at han ikke har fått beskjed om at noe er beslaglagt.

- Hvordan faller du til ro på den meldingen når du venter 400 kilo fra Nederland?

- Eirik har ifølge seg selv hatt veldig god kontroll på det som skjer i politiet.

Visste ikke når hasjen kom

Cappelen har tidligere forklart at han ofte ikke visste tidspunktet for når hasjtransporten kom over grensa, før samme dag traileren skulle passere grensa. Det kunne gå uker fra bestilling til leveranse i Norge.

Heger spør igjen hvordan Cappelen kan slå seg til ro med informasjonen han fikk fra Jensen når han ikke visste hvilken grenseovergang transporten kom over og hva Eirik Jensen visste konkret om situasjonen på den grenseovergangen.

Cappelen svarer at Jensen har sagt at han fikk varsling dersom det kom en beskjed til Politi- og tollkontoret (PTO) eller dersom noe blir beslaglagt på grensa til Norge eller i Norge.

- Når han sier det er stille og rolig, er det ikke noe som skjer. Jeg kan fortsette med det jeg gjør i Norge.

- Men dette gjelder jo en transport som du venter på, som er på vei oppover i Europa og som skal gjennom en eller annen grenseovergang. Vet du da at det er full kontroll?

- Nei. Det som er hele poenget, som retten må skjønne: Jeg skjønner at Jensen ikke kan si til Tollvesenet at de ikke skal ha kontroll. Det er ikke mulig. Men Tollvesenet, hvis de gjør et stort beslag, kan be om bistand fra politiet om at de skal følge opp beslaget, da kommer det en beskjed, sier Cappelen, som forklarer at beskjedene fra Jensen nødvendigvis ikke gjaldt hans transporter.

- Jeg må vite på et eller annet tidspunkt hvordan du kan forstå at det bare er å slappe av og at du kan ta imot lasten, påpeker Heger.

- Ja, sier Cappelen, som påpeker at meldingene fra Jensen medførte en reduksjon av risiko for ham.

- Det er tilfeldige kontroller her og der, sier Cappelen.

Å være «på»

Alfheim spurte deretter Cappelen om han spurte Jensen om han kunne være «på» en periode, noe Cappelen svarte bekreftende på.

- Så når han sender solskinns-melding, har han funnet ut at det passerer å få inn en last og at det ikke er noen fare for den?

- Jeg tror ikke han kan konkretisere det så mye. Han kan fortelle meg om det blir gjort et tilslag, sier Cappelen, som viser til at han i desember 2009, når en angivelig innførsel skal ha vært på vei, ber Jensen om å være på «alerten».

På spørsmål fra Alfheim svarer Cappelen så bekreftende på at han da i 2009 ikke visste eksakt når innførselen kom til Norge.

Måtte presse på om «snø»

Tingrettsdommer Heger grep også inn om meldinger om «snø» mellom Jensen og Cappelen.

Fredag 11. februar skrives disse meldingene:

Jensen: Stille, men mye snø.

Cappelen: Dritt med snø.

Jensen: Jepp. Da går det sakte.

SPØRSMÅL OM MELDINGER: Cappelen forklarer at meldingene mellom ham og Eirik Jensen handlet om hasjtrafikk.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SPØRSMÅL OM MELDINGER: Cappelen forklarer at meldingene mellom ham og Eirik Jensen handlet om hasjtrafikk.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Cappelen sier at den første meldingen fra Jensen betyr at det går sakte og at det tar tid å få inn en ventet hasjleveranse.

- Hva mener Jensen med «snø»? spør Heger.

- Snø kan jo være snø, svarer Cappelen.

- Var det snø som forsinket?

- Det vet jeg ikke, men det tok lang tid.

- Er det samme snøen dere snakker om?

- Jeg mener at dette er et kodespråk vi har for hasjtrafikken.

- Men hvorfor sier Jensen til deg «stille, men mye snø»?

- Han vet jo at ting er forsinket, så det ligger vel litt i det, svarer Cappelen, som har forklart at Jensen ofte maste om penger.

Ifølge Spesialenhetens undersøkelser viste målestasjonen på Blindern at det var mye snø denne dagen, 11. februar 2011.

Jensen sa i sin forklaring at han ikke visste om dette var kodespråk eller om det faktisk var mye snø.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling