AVBRØT: Lagmann Ørnulf Røhnebæk stanset både aktor og forsvarer under deres utspørringer og mente deres spørsmål var irrelevante. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
AVBRØT: Lagmann Ørnulf Røhnebæk stanset både aktor og forsvarer under deres utspørringer og mente deres spørsmål var irrelevante. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Dommeren avbrøt aktørene to ganger på én time

Mener både aktor og forsvarer stiller irrelevante spørsmål til jenta (17) i Øygard-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag fortsatte den 17 år gamle fornærmede jenta å forklare seg om forholdet mellom henne og tiltalte Rune Øygard i Eidsivating lagmannsrett på Hamar.

Aktor Thorbjørn Klundseter varslet i går at han ikke ble ferdig med alle sine spørsmål, og kom med en rekke oppfølgingsspørsmål som omfattet Jens Stoltenberg, påstander fra Øygard og episoder hvor Øygard hadde vært sur på henne.

Les alt om rettsdagen i Nyhetsstudio.

- Jeg har litt problemer Men da statsadvokat Thorbjørn Klundseter hadde stilt en rekke spørsmål om jentas tidligere ungdomsskolelærere brøt lagmann og rettens administrator  Ørnulf Røhnebæk inn.

- Jeg har litt problemer med å se relevansen av dette her, sier lagdommeren.

- Jeg er enig med lagmannen i det, men vi vet at dette blir et tema etterhvert, sier aktor Klundseter, med henvisning til at Øygards forsvarere kommer til å gjøre poenger av det.

Larsen kalte i forrige rettsrunde i tingretten på Lillehammer inn to av jentas lærere. Disse to vil også vitne denne gangen.

Øygards forsvarere mener tidligere konflikter med lærere er viktige opplysninger som kan knyttes til jentas troverdighet. Tingretten så imidlertid ikke slik på det i fjor.

Stoppet opp Da Klundseter så avsluttet sin utspørring tok det ikke lang tid før Larsen også ble stoppet.

Hun innledet sin utspørring med å si hun ikke ønsker å sette fast jenta og gjøre det vanskelig, men at hun ville stille en rekke spørsmål.

 - Er dette veldig sentralt i saken?, spør dommeren da Mette Yvonne Larsen hadde stilt flere spørsmål knyttet til jentas barnekjærester og om hun har fortalt om forhold til andre jenter i klassen.

- Det er faktisk det, ellers ville jeg ikke spurt om det, sier Larsen.

- Jeg vet ikke om vi kan legge til grunn at du bestemmer hva som er sentralt i saken, sier lagdommeren.

En rekke temaer Mette Yvonne Larsen har hittil spurt jenta om å beskrive Øygards kone Reindun,  om hvilke av hennes foreldre som ønske å anmelde Øygard, og omstendighetene rundt det jenta sier er det aller første overgrepet på hytta på Kråkenes høstferien 2009.

- Hvor vanlig var det at Reidun drar 15 kilometer tur-retur (til butikken) den dagen de skulle hjem fra hytta?, spør Larsen, og får til svar at det kommer an på hva de trengte av varer.

Ny «kjærlighets-SMS» Før første rettsdag mandag ble det varslet at nye SMS- og MMS-bevis vil bli forelagt retten.

I går orket ikke jenta
på et punkt å utdype meningen av disse «kjærlighets-SMSene».

«God natt min kjære, kjæreste <3», begynner meldingen, som teknikere fra Kripos i den senere tid har klart å rekonstruere.

Partene fikk først i forrige uke se på råmaterialet, som skal ha blitt sendt i 2008 eller 2009 da jenta var 13-14 år gammel. Ifølge forsvarer Mette Yvonne Larsen fikk Øygard først se de nye meldingene mandag.

- Jeg veit at jeg har sendt slike meldinger til Rune, forklarte 17-åringen.