FIKK STØTTE: Augusto Toro Blacutt fikk støtte fra Madeleine Rodriguez i retten i går. Foto: Henning Lillegård
FIKK STØTTE: Augusto Toro Blacutt fikk støtte fra Madeleine Rodriguez i retten i går. Foto: Henning LillegårdVis mer

Dommeren avviste nøkkelbevis

Retten i Cochabamba avviste i går flere nøkkelbevis i kokainsaken. Beslutningen kan få store konsekvenser for prosessen mot Augusto Toro Blacutt og hans onkel (44).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Hovedetterforsker i saken på boliviansk side, Rene Vargas fra narkotikapolitiet FELCN, var i vitneboksen i går. I den forbindelse la aktoratet fram en rekke nøkkelbevis som ble funnet under ransakelse i hjemmet til Augusto Toro Blacutts onkel, Alex Ramiro Blacutt (44) i Santa Cruz.

Blant bevisene påtalemyndigheten ville legge fram, var:
* En rekke kvitteringer for pengevekslinger foretatt i Norge.
* En hettegenser som skal identifisere Alex Ramiro Blacutt som mannen som fulgte jentene til flyplassen.
* Kvitteringen for forsendelsen mellom Santa Cruz og Cochabamba, merket «barnevogn» på 25 kilo, som påtalemyndigheten mener er forsendelsen med kokain.

Ransakingen ble etter alt å dømme utført uten ransakingsordre. Påtalemyndigheten mente ransakingen likvelel var lovlig, fordi politiet ble sluppet inn i huset og gitt anledning til å ransake. Dette holdt ikke for dommer Juan Luis Ledezma Miranda, som avviste aktoratets bevis.

- Huset er ukrenkelig, og politiet har ikke anledning til å ta med seg ting uten en ransakingsordre. Bevisene kan derfor ikke legges fram, sa Miranda.

Senere avviste også dommeren bevisene som ble beslaglagt da politiet i Cochabamba pågrep Augusto Toro Blacutt i desember 2009. Dette skal blant annet være mobildata og diverse skriftlige bevis som knytter Augusto Toro Blacutt til de andre tiltalte i saken.

Avvisningen av bevisene er et hardt slag for påtalemyndigheten.

De få materierielle bevis mot Augustos onkel i saken er nå avskåret, og retten må i større grad ta sin avgjørelse basert på vitnemålene i retten.  

Følg rettssaken direkte på Dagbladet.no dra klokken 16.00.