Dommeren dro en vits. Så ertet han på seg verdens mektigste mann

Konservative James L. Robart beskrives som «en typisk republikansk dommer». Likevel satte han en stopper for republikaneren Trumps presidentordre. 

BLOKKERER:  Fredag 3. februar utstedte dommer James L. Robart kjennelsen som for øyeblikket blokkerer president Trumps innreiseforbud. Video: U.S. District Court for the Western District of Washington Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De lo i Seattle.

Dommer James L. Robart hadde startet med en vits av det tørre slaget, et ordspill som inkluderte frasene «The amicus law professors» og «three amigos».

Så slapp han bomben.

Innreiseforbudet vedtatt av Donald Trump, gjeldende statsborgere fra syv forskjellige land, var forføyet på landsbasis.

Kritikk fra Trump

Det likte Trump dårlig.

- Meningen til den «såkalte dommeren» er latterlig og vil bli omgjort, skrev presidenten på Twitter i går.

Flere kolleger har imidlertid hyllet Robarts beslutning. Blant dem er Frode Sulland, fast forsvarer ved Oslo tingrett, Borgarting lagmannsrett og Norges Høyesterett.

Han mener Robart har tatt en modig og selvstendig avgjørelse i en opphetet tid.

FORSVARER: I en innspilt tale sendt på amerikansk TV forsvarer Trump innreiseforbudet. Innspillingen skal ha funnet sted før den midlertidige forføyingen av presidentordren. Video: AP Vis mer

Omstridt rettssak

Dette er ikke første gang 69-åringen har vært dristig, ifølge CNN. Avisa viser til den føderale dommerens tydelige kritikk av politiet i Seattle.

Han viste til at 41 prosent av de drepte i politiaksjoner var svarte, på tross av at kun 20 prosent av byens befolkning tilhører denne gruppa.

- Black lives matter, sa Robart, ifølge CNN, under en rettssak i fjor sommer.

Uttrykket er tett knyttet til «Black Lives Matter», en borgerrettighetsbevegelse som av mange amerikanere blir oppfattet som svært politisk, og Washington Post beskriver en høylydt, nervøs reaksjon i salen.

- De svarte er ikke alene. Latinoer, asiater og indianere er også blant de drepte. Drepte politimenn i Dallas, Baton Rouge, Minneapolis og Lakewood, Washington, minner oss på hvor viktig arbeidet vårt er, fortsatte dommeren under rettssaken som skapte overskrifter landet over.

- Typisk, republikansk dommer

På tross av dette, omtales Robart som en konservativ dommer. 69-åringen ble nominert til stillingen av George W. Bush i 2004.

Dette etter 31 års arbeid for det private firmaet Lane Powell, Moss & Miller.

Tidligere var han også bestyrer for barnehjemmet Seattle Children's Home, samtidig som Robart også har representert flyktninger uten å ta seg betalt.

- Hvis du skulle beskrive en typisk, republikansk dommer, så ville du kommet fram til noe som ligner ham, sier Jenny Durkan om Robart.

Fryktløs

Advokaten, som i sin tid ble nominert som statsadvokat av Barack Obama, var med i den uavhengige komitéen som anbefalte Robart for Bush.

Hun beskriver en dommer som ikke lar seg skremme.

- Han velger dommene han mener er riktige, uten å bekymre seg for om noen er uenige med ham. Til og med om det er USAs president, mener Durkan, ifølge Washington Post.