Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dommeren forklarer hvordan French-rettssaken blir

Går under åpen himmel.

RETTSSAK: Her i Ndolo-fengselet i Kongo skal rettssaken mot Joshua French etter planen starte klokka 09.00 i dag.  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
RETTSSAK: Her i Ndolo-fengselet i Kongo skal rettssaken mot Joshua French etter planen starte klokka 09.00 i dag. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA (Dagbladet): Dagens rettssak mot Joshua French skal etter alt å dømme holdes i kantina til Ndolo fengselet der nordmannen sitter fengslet. Med gigantiske ølreklamer på veggene og bare delvis under tak vil fem dommere avgjøre om Joshua French på nytt skaldømmes til døden, til fengsel eller til frifinnelse.

- Jeg vil sitte i midten blant de fem dommerne. På et bord til høyre for oss vil aktor sitte og på et bord til venstre for oss vil rettssekretæren sitte, sier dommeren.

Han ber om å få låne Dagbladets notatblokk og tegner opp det nesten kvadratiske rettsrommet. I midten av rommet er det et område som ikke er dekket av tak.

Det er regntid i Kongo nå og når det regner stenges kontorer og møter avlyses. Regner det inn i rettslokalet kan rettssaken i dag fort bli satt på vent.

Har trua Når Joshua French forklarer seg vil han stå rett foran dommerne. Ellers vil han ha plass enten på siden av rommet eller mot bakveggen.

Etter tre tidligere rettsrunder i 2009 og 2010 som alle endte med dødsstraff er French desillusjonert om hvilke muligheter han har til å vinne fram i en kongolesisk rettssal.

- Jeg må jo ha trua på en frifinnelse, at rettferdigheten vil seire til slutt, sier French.

- Tror du på frifinnelse nå i denne saken, eller tenker du på rettferdighet til slutt?

- Jeg må vel si begge deler, sier han.

Han er tiltalt for drapet på sin venn Tjostolv Moland. Kripos var med på etterforskingen like etter dødsfallet og  konkluderte med at det ikke lå noe straffbart bak.

French sitter under en teltduk i fengselets luftegård som er spent opp for å gi fanger og besøkende litt skygge for den steikende sola. De siste dagene har han snakket med advokatene sine om hvordan han bør ordlegge seg i retten.

Dødsstraffmotstander - Det er så lett å bli misforstått, så jeg må passe på å være veldig tydelig og tenke på hvordan jeg formulerer meg, sier han.

I Dagbladet i går åpnet dommeren opp for at French skulle få forklare seg på norsk. Men ifølge hans forsvarer Hans Marius Graasvold er det likte trolig at French vil benytte seg av den muligheten. Det risikerer å utsette saken kraftig om retten må finne en tolk i Kongo som kan oversette fra norsk.

- Men det er jo positivt at han sier dette, sier Graasvold.

Grasvold minner om at dette er en internasjonal rett og at alle har rett til å kunne forklare seg i retten på sitt eget språk.

Dommer Kabondo sa til Dagbladet i desember at han er motstander av dødsstraff, uten at det er en garanti for at French slipper unna dødsdom denne gangen.

- Vi vil være fem dommere og det er flertallet som bestemmer. Jeg kan fort havne i mindretall, sa han da.

Flytteforvirring I går kveld var det full forvirring om dagens rettssak var blitt flyttet eller ei.

- Vi fikk beskjed fra protokollavdelingen i kongolesisk UD om at saken er flyttet til den militære høyesterettens lokaler. Det er den siste offisielle beskjeden vi har fått og det er den vi forholder oss til. Seint i går kveld snakket vi med dommer Serge Kabongo på nytt.

- Det er jeg som bestemmer hvor saken skal gå og jeg har ikke gitt noen beskjed om at den skal flyttes, sier han.

DOMMEREN TEGNER: Dommer Serge Kabono i rettssaken mot Joshua French har laget en tegning over rettslokalene. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
DOMMEREN TEGNER: Dommer Serge Kabono i rettssaken mot Joshua French har laget en tegning over rettslokalene. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer