KREVER LISTER FRAMLAGT: - Nye bevis kan legges fram mot motpartens vilje, konkluderte tingrettsdommer Svein Åge Skålnes i dag morges.
SOS Rasisme er i retten, saksøkt for 9,7 millioner kroner av Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner. Foto: Jacques Hvistendahl
KREVER LISTER FRAMLAGT: - Nye bevis kan legges fram mot motpartens vilje, konkluderte tingrettsdommer Svein Åge Skålnes i dag morges. SOS Rasisme er i retten, saksøkt for 9,7 millioner kroner av Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Dommeren krever at SOS Rasisme legger fram flere medlemslister

Men SOS Rasisme hevder de ikke kan skaffe dem, fordi en passordet til datamaskinen er ukjent for ledelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND (Dagbladet): Etter halvannet år med masing og et rettslig påbud la SOS Rasisme i sommer fram sine medlemslister fra 2007 og 2008.

Nektet Innsyn i disse medlemslistene har ført til at Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) mener de kan bevise et svært omfattende medlemsjuks.

De hevder det reelle og støtteberettigede antallet medlemmer har vært mellom tre og fem tusen, langt under de 37 000 medlemmene som SOS Rasisme rapporterte inn og fikk utbetalt over fire millioner kroner i støtte for.

Medlemslistene for 2005 og 2006, som altså stammer fra årene før det som allerede er fremlagt, har flere ganger vært et hett tema i Haugaland tingrett. SOS Rasismes forsvarere har flere ganger hevdet at det er disse listene som er avgjørende for saken, ikke de fremlagte.

Men: SOS Rasisme og forsvarerne har nektet å legge dem fram i retten, til tross for at de mener de er helt sentrale.

80 000 nye oppføringer Etter en begjæring i går fra LNUs advokat Steffen Brandstad, blir SOS Rasisme nå tvunget til å legge disse fram likevel.

Dette betyr at rundt 80 000 nye oppføringer av medlemmer dras rett inn i det som er Norges-historiens største sak om medlemsjuks.

Flere av navnene for de to årene kan være de samme, men trolig er svært mange av navnene i listene også unike for hvert år, ettersom SOS Rasisme har hatt store vervekampanjer hvert av årene.

- MANGLER PASSORD: SOS Rasisme er i retten for anklager om medlemsjuks. Daglig leder Kjell Gunnar Larsen hevder medlemslister retten krever fremlagt ikke er tilgjengelig, fordi han mangler passordet til en datamaskin. Her er han i retten sammen med advokat Peter Skarbøvig. Foto: Jacques Hvistendahl
- MANGLER PASSORD: SOS Rasisme er i retten for anklager om medlemsjuks. Daglig leder Kjell Gunnar Larsen hevder medlemslister retten krever fremlagt ikke er tilgjengelig, fordi han mangler passordet til en datamaskin. Her er han i retten sammen med advokat Peter Skarbøvig. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Nye bevis kan legges fram, mot motpartens vilje, konkluderte tingrettsdommer Svein Åge Skålnes i dag morges.

Tvisteloven Skålnes støttet seg til tvisteloven da han ga sin støtte til begjæringen.

- SOS Rasisme pålegges straks å legge fram medlemslistene for 2005 og 2006 som bevis i saken, sa Skålnes.

- SOS Rasisme har etter tvisteloven en selvstendig plikt til å legge fram dokumenter som kan være avgjørende for saken. De aktuelle listene er i SOS Rasismes besittelse. Retten har forståelse for at det er et betydelig arbeid å kontrollere disse, men dette har LNU sagt de kan gjøre, sa Skålnes.

Saken går fram til fredag i neste uke.

Hevder datamaskin er låst Det kan by på problemer å få ut medlemslistene. Daglig leder i SOS Rasisme, Kjell Gunnar Larsen, hevdet i retten at medlemsregisteret ikke foreligger i trykt utgave og derfor må printes ut. Videre mente at det akkurat nå er komplett utilgjengelig.

- Jeg har ikke, altså, den som er ansvarlig for den datamaskinen - vel, den datamaskinen står for seg selv. Og jeg har ikke koden, sa Larsen i retten.

- Er den personen Bjarne Stokke, spurte LNUs advokat Steffen Brandstad.

- Ja, og jeg har ikke fått kontakt med den personen på fjorten dager, svarte Larsen.

Må på bordet Bjarne Stokke er ansatt i SOS Rasisme og en sentral figur i organisasjonen, med en rekke verv. Han er også ført som vitne i saken, og skal etter planen vitne mandag neste uke.

- Jeg er ikke i stand til å fremlegge disse filene, sa Larsen

- Jeg tar dette direkte med deg, Larsen. Får du tak i dette til mandag da? spurte tingrettsdommer Skålnes.

- Om ikke, så  må vi få tak i andre eksperter til å få dem ut, svarte Larsen.

- De ekspertene tror jeg du må få tak i nå, og jeg vil ha en forklaring på hvordan dette legges fram i løpet av dagen. Jeg ser at om begge sider skal ha sjansen til å gjennomgå dem, så må de legges fram raskt, sa Skålnes.

Skålnes avviste også SOS Rasismes begjæring om å kaste en rekke sentrale vitner ut av saken.

FIKK GJENNOMSLAG: LNU's fungerende generalsekretær Martin Østerdal og advokat Steffen Brandstad krevde medlemslistene utlevert. Det har de fått retten med på. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
FIKK GJENNOMSLAG: LNU's fungerende generalsekretær Martin Østerdal og advokat Steffen Brandstad krevde medlemslistene utlevert. Det har de fått retten med på. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer