Dommeren nektet Behring Breivik å snakke til ofrene

- Han forstår at samfunnet har et veldig behov for å vite hvorfor og det har han lyst til å forklare, sier forsvarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Under fengslingsmøtet ba Anders Behring Breivik tingrettsdommer Torkjel Nesheim om å få snakke til ofrene. Det ble han kontant nektet.

- Jeg forstår det slik at de fornærmede er til stede.

- Kan jeg få tale til dem i fem minutter?, spurte Breivik.

- Nei, det får du ikke lov til, svarte dommeren.

Behring Breivik skal ha reagert med skuffelse på dommerens avgjørelse. En av hans forsvarere, Vibeke Hein Bæra, sier at Breivik ønsket å
forklare seg til de overlevende:

- Lyst til å forklare seg - Han ønsket å forklare hvorfor han mente det var nødvendig, sier Vibeke Hein Bæra, en av Breiviks fire forsvarere til Dagbladet.

- Det var vel forventet at han skulle bli avbrutt. Det som er viktig er at han blir sikret god taletid når vi kommer til hovedforhandlingen, sier forsvarer Bæra.

- Han forstår at samfunnet har et veldig behov for å vite hvorfor og det har han lyst til å forklare, sier Bæra.
Politiet er fornøyd med at dommer Torkjel Nesheim avbrøt Breivik.

- Det var på sin plass, han brøt helt korrekt inn. Siktede snakket om ting som ikke handlet om det som skulle behandles i fengslingsmøtet i dag, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet.

Avbrutt to ganger Det var ikke første gang under dagens fengslingsmøte at Behring Breivik ble stoppet av dommeren.

Da retten ble satt presentere Breivik seg som justituarius i Knights Templar, som han kaller organisasjonen han hevder han har stiftet.

Han kalte seg også militær kommandør i det han kaller den norske antikommunistiske motstandsbevegelse.

Da han prøvde å legge ut om hvorfor han mente han var i en krig, før han ble avbrutt av dommer Nesheim.

Huskelapp - Han sa han var nervøs i forkant av rettsmøtet, men han sa han hadde sovet i natt og spist greit, sier Bæra til Dagbladet.

Breivik hadde med seg en liten huskelapp, som han la foran seg på bordet i retten.

- Det han hadde på lappen var at det var viktig for ham å få presentert seg som denne justituariusen og få fram at han ikke anerkjenner domstolen som sådan, fordi han mener han er i en krigssituasjon, sier Breiviks forsvarer, Vibeke Bæra. - Han skjønner at det er vanskelig for folk å forstå det han mener, men han mener det vil ta tid, minst 50-60 år.
Pårørende fornøyd med dommer Erik Sønstelie har skrevet boka —« Jeg lever pappa», sammen med datteren som overlevde massakren på Utøya.

- Jeg var veldig spent på forhånd, men jeg angrer ikke på at jeg var her i dag. Jeg er glad for at det var åpne dører, sier Sønstelie.

Også han er fornøyd med at dommerne klubbet ned Breivik.

- Jeg syntes han ledet fengslingsmøtet slik det skal være. Da han forsøkte å snakke om ting som ikke vedkom møtet ble han stoppet i forsøket slik at dette ikke ble noen arena for ham til å spre meningene sine, sier Sønstelie til Dagbladet.

Kjennelsen om forlenget varetekt er ventet klokka 13.