OLJEKATASTROFEN  Omfanget av katastrofen øker, men amerikansk dommer avviser borestopp. Foto: AP PHOTO/ERIC GAY
OLJEKATASTROFEN Omfanget av katastrofen øker, men amerikansk dommer avviser borestopp. Foto: AP PHOTO/ERIC GAYVis mer

Dommeren som avviste borestans kan være inhabil

Kontroversiell avgjørelse skaper debatt i lys av Deep Horizon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Martin L. C. Feldman, dommeren som tirsdag avviste den foreslåtte seksmåneders borestansen i Mexico gulfen har, eller har hatt aksjer i flere oljeselskaper.

Inne i Deep Horizon selskaper En oversikt over Feldmans aksjeplasseringer fra 2008 viser at han var tungt inne i blant andre Halliburton som er involvert i Deep Horizon-katastrofen. Hvorvidt han fortsatt har interesser i selskapene har dommeren så langt valgt å ikke kommentere.  

Feldman mener Washington-administrasjonen naivt antar at siden en rigg eksploderte, er det umiddelbar fare for at også andre ville gå i luften. Han sammenligner det med antagelsen om at alle fly er farlige fordi et har styrtet.  

Flere andre amerikanske dommere som i likhet med Feldman har investeringer i oljesektoren har valgt å enten selge seg ned, eller å erklære seg innhabile i saken.  

Får støtte Amerikanske eksperter er imidlertid mindre bekymret for habiliteten til Feldman.

Jussprofessor Tim Howard ved Northeasteren University mener at avgjørelsen er fornuftig, og at det var styresmaktene som overreagerte ved å stenge ned hele industrien fremfor å angripe det faktiske problemet.  

Miljøvernere skeptiske Direktør i Pew Environment Group, Josh Reichert, er langt mer skeptisk. Han mener avgjørelsen må forkastes dersom det viser seg at Feldman fortsatt har eierposter i selskapene.  

- Dersom Feldman har investeringer i olje- og gasselskaper som operer i Gulfen, innebærer det en åpenbar interessekonflikt, sier Reichert til AP.

Det hvite hus anker Reaksjonen fra president Obamas kontor lot ikke vente på seg, og de anker Feldmans avgjørelse.

 Minst to større selskaper som Shell og Marathon har så langt gått ut og sagt at de vil vente med å bore til de ser hva resultatet av denne anken blir. 

 DOMMER:  Martin Feldman Foto: SCANPIX
DOMMER: Martin Feldman Foto: SCANPIX Vis mer