Dommeren stanset torturscene i retten

Håvard Nyfløts forsvarer viste klipp fra TV-serier og filmer som har inspirert den drapstiltalte 26-åringen.

VISER TV-SERIE: Advokat Frode Sulland har plukket ut klipp fra TV-sreien Dexter som omhandler en seriemorder. Foto: Harald S. Klungtveit
VISER TV-SERIE: Advokat Frode Sulland har plukket ut klipp fra TV-sreien Dexter som omhandler en seriemorder. Foto: Harald S. KlungtveitVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat Frode Sulland, som forsvarer drapstiltalte Håvard Nyfløt, har plukket ut flere klipp fra TV-serien «Dexter» som nettopp ble vist i Asker og Bærum tingrett.

Etter å ha vist en rekke blodige klipp fra «Dexter», fortsatte Sulland med et klipp fra torturskrekkfilmen «Saw I».

Da ble det nok for dommer Cecilie Walnum.

- Hvor vil du med dette, Sulland?

- Det er viktig for Håvard at retten får et innblikk i dette som han har latt seg inspirere av, svarte Sulland.

- Jeg tror nok vi har fått tilstrekkelig innblikk nå, sa dommeren.

Fantasidrap Drapstiltalte Håvard Nyfløt (26) har både i politiavhør og i Asker og Bærum tingrett brukt mye tid på å forklare at han har vært påvirket av «Dexter», som handler om en seriedrapsmann som dreper kriminelle.

Nyfløt har forklart at han under kidnappingen av Faiza Ashraf, på samme måte som Dexter, ville «snu» historien: Han ville ikke drepe Faiza, som han hadde kidnappet, men ville drepe Shamrez Khan, som hadde bestilt kidnappingen av Faiza Ashraf.

Det gikk ikke som Nyfløt hevder han ville: Faiza Ashraf døde av kvelning etter at Nyfløt hadde surret sølvteip rundt fjeset hennes, og strammet to plaststrips rundt halsen hennes. Nyfløt hevder at hennes dødsfall var et uhell.

Nyfløt har beskrevet at han gikk inn og ut av «Dexter-modus».

- «Dexter-modus» er at han er inne i den verdenen hvor han forestiller seg disse planene han hadde lagt, om at han skulle ta den som gjorde gale ting, utdyper advokat Frode Sulland til Dagbladet.

- Brukte all tid til serier I tillegg til klipp fra serien Dexter, blir det vist klipp fra filmen «Saw I».

Nyfløt har beskrevet at han etter at han ble sykmeldt i desember 2009, to måneder før kidnappingen og drapet på Faiza Ashraf, begynte å se svært mye på TV-serier.

DREPT: Faiza Ashraf ble kidnappet og drept 3. februar i fjor.
Foto: Politiet
DREPT: Faiza Ashraf ble kidnappet og drept 3. februar i fjor. Foto: Politiet Vis mer

- Jeg brukte all tiden som jeg ikke gikk tur med hunden til å se på TV-serier, sier Nyfløt.

Nyfløt forteller blant annet retten at han så fem sesonger av «Hundehviskeren», og alle episodene av «Man vs Wild».

Han sier også at den svenske vampyrfilmen «La den rette komme inn» inspirerte han til planen om å heise Shamrez Khan opp i et tre.

Tror ikke på «Dexter-modus» Påtalemyndigheten har sådd tvil Nyfløts forklaring, som altså dreier seg om at Dexter var motivasjonen for et fantasidrap han aldri begikk.

Nyfløt har forklart at han lastet ned seriene på PC.

Men politiet har sjekket Nyfløts datamaskin, og funnet ut at han først lastet ned Dexter-episoder 25. januar, en drøy uke før drapet.

Men at han bare har sett Dexter en uke forut for drapet stemmer ikke, ifølge Nyfløt:

- Det stemmer ikke. Da måtte jeg ha sett tre sesonger på en uke, vært oppe natt og dag. Den episoden jeg har sett så mye på fant de ikke spor av på PCen i det hele tatt, så det er noe som ikke stemmer, sier Nyfløt.

DRAPSTILTALT: Håvard Nyfløt (26)
DRAPSTILTALT: Håvard Nyfløt (26) Vis mer