Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dommeren trakk teppet vekk under Starr?

NEW YORK (Dagbladet): Har dommer Susan Webber Wright trukket teppet vekk under spesialetterforsker Kenneth Starr? Juridiske eksperter drøftet i går konsekvensene av at bevismaterialet knyttet til Monica Lewinsky blir stengt ute fra saken Paula Jones har anlagt mot Bill Clinton.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen for instituttet som betaler for Jones sier at kjennelsen vil bli anket. Dommer Susan Webber Wright sier i sin kjennelse at bevismaterialet knyttet til Monica Lewinsky ikke har avgjørende betydning for «kjernen» i Paula Jones-saken.

Det viktigste for Kenneth Starr er ikke presidentens eventuelle seksuelle forhold til den unge kvinnen Monica Lewinsky, men hennes påstander til Linda Tripp om at Clinton og advokat Vernon Jordan oppfordret henne til å avgi falsk forklaring om forholdet til presidenten.

Loven krever at en eventuell falsk forklaring må være en viktig del av en rettssak. Spørsmålet nå er om dette er tilfelle i Jones-saken etter at dommeren stengte Lewinsky-materialet ute.

Godt nytt

Monica Lewinskys advokat William Ginsburg beskrev kjennelsen til dommer Webber Wright som «gode nyheter både for Monica Lewinsky og presidenten».

Spesialetterforsker Kenneth Starr har truet Monica med tiltale dersom hun ikke forteller alt hun vet om presidenten. Monica har bedt om å få løfte om at hun ikke vil bli tiltalt i bytte for sin forklaring. Starr har nølt med å love dette, og flere amerikanske medier melder at dette skyldes at Monica ikke vil si at Clinton ba henne lyve, slik hun gjør i samtalene med venninnen Tripp.

Ville ha kjennelse

Muligens har kjennelsen til dommer Webber Wright svekket Starrs forhandlingskort overfor Monica, ettersom trusselen om tiltale er mindre aktuell når Lewinsky-bevisene er ute av Jones-saken. Grunnlaget for tiltale mot Monica er hennes edsvorne erklæring om at hun aldri har hatt et seksuelt forhold til presidenten, noe som er i strid med hva hun har fortalt Linda Tripp.

Kjennelsen til dommer Susan Webber Wright overrasket mange. Spesialetterforsker Kenneth Starr hadde bedt om at Paula Jones-saken ble utsatt inntil videre fordi Paulas advokater fulgte hans etterforskning som «skygger».
I stedet for utsettelse kuttet dommeren forbindelsen mellom Paulas sak og Lewinsky. Hun begrunnet kjennelsen med at både Paula og presidenten har krav på en avgjørelse i denne saken, men at Lewinsky-bevisene blandet seg inn i etterforskningen til Kenneth Starr uten å være avgjørende i Jones-saken.

Starr ble dermed kvitt «skyggene», men fikk muligens nye og uforutsette problemer i sin etterforskning.

PROBLEMER:</B> Spesialetterforsker Kenneth Starr står muligens overfor nye og uforutsette problemstillinger i sin etterforskning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!