Dommeren: Vikernes oppfordret folk å lese «Mein Kampf»

Varg Vikernes (41) står for retten i Paris nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Varg Vikernes har startet sin forklaring for dommeren i retten i Paris, der han står tiltalt for rasistiske og krigsforherligende ytringer, publisert på flere blogger.

Vikernes starter med å si at flere har hatt mulighet til å publisere materiale på bloggene.

- Jeg kan ikke bekrefte at jeg var forfatter av de aktuelle artiklene, men jeg vil ikke fortelle hvilke andre som har hatt tilgang til å publisere, sier Vikernes.

Vikernes forklarer seg på norsk i retten.

- Jeg har en mappe med mye materiale på min datamaskin, noe har jeg skrevet, noe er skrevet av andre, sier Vikernes.

Dommeren sier blant annet at Vikernes skal ha bedt sine lesere om å lese Hitlers «Mein Kampf».

- Dette kjenner jeg meg ikke igjen i. Jeg har undersøkt hva som er skrevet, og jeg har ikke funnet noe om «Mein Kampf». Dette er med andre ord noe som er fabrikkert, sier Vikernes.

- Du har skrevet at jødene er problemet, og at Hitler ikke har drept jøder, men beskyttet Europa?

- FØLER MEG FORFULGT: Varg Vikernes (41) sa til Dagbladet da han ankom retten i dag, at han føler seg forfulgt av den franske stat. Foto: Christian Roth Christensen
- FØLER MEG FORFULGT: Varg Vikernes (41) sa til Dagbladet da han ankom retten i dag, at han føler seg forfulgt av den franske stat. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Jeg kjenner meg ikke igjen i det du sier, svarer Vikernes.

- Hvordan kan du si at disse tingene ikke stemmer når vi har printer her?, lurer påtalemyndigheten.

- Ifølge Norsk politi er det 355 personer som later som de er Varg Vikernes på facebook. De uttaler seg som om de er meg, og jeg kan ikke svare for ting andre har skrevet. Jeg har sjekket bloggen min, og finner ikke det dere viser til. Jeg har ikke kontroll over hva som er på internett, svarer Vikernes.

Følges av støttespillere Varg Vikernes kom gående sammen med sine støttespillere rundt en time før rettsaken skulle starte i justispalasset i Paris i dag. Med ham var Thibault Philippe, som er den som organiserer støtteaksjonen for Varg Vikernes via Facebook.

Utenfor justispalasset stod et 50-talls støttespillere og ventet tålmodig. De fleste var kledd i svart, og forteller til Dagbladet at de er veldig glad i musikken hans, men at de også er på plass for å vise at de er imot det flere sier er «overvåkningsstaten» Frankrike.

OMRINGET AV STØTTESPILLERE: Mange har møtt opp for å støtte Varg Vikernes når han i dag står for retten i Paris, tiltalt for rasistiske og krigsforherligende ytringer. Mange av støttespillerne hadde ikledd seg faneffekter fra Vikernes band Burzum. Foto: Christian Roth Christensen
OMRINGET AV STØTTESPILLERE: Mange har møtt opp for å støtte Varg Vikernes når han i dag står for retten i Paris, tiltalt for rasistiske og krigsforherligende ytringer. Mange av støttespillerne hadde ikledd seg faneffekter fra Vikernes band Burzum. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Varg Vikernes lar seg intervjue av Dagbladet på innsiden av justispalasset. Her sier han at han føler seg som en «forfulgt mann», men at han går ut i fra at han kan gå ut fra rettsaken som fri mann.

-Hvis ikke vil jeg anke saken, sier han til Dagbladet.

Vikernes risikerer fengselsstraff og en saftig bot - eller begge deler - om han blir dømt i dag.

Strafferammen er fem års fengsel og en bot på 45 000 euro, eller rundt 370 000 kroner.

Vikernes, som fortsatt skylder millioner av kroner i Norge etter å ha blitt idømt erstatningsansvar etter kirkebranner på 90-tallet, sier til Dagbladet at han ikke har bankkonto.

Stridens kjerne i retten i dag, er Vikernes bloggaktivitet. Han beskyldes av fransk påtalemyndighet for rasistiske og krigsforherligende ytringer.

Fire våpen Saken mot Vikernes i Frankrike begynte ved morgengry 16.juli i fjor, da Vikernes og kona ble vekket av politiet og satt i varetekt, mistenkt for planlegging av terrorhandlinger. Pågripelsen var hardhendt.

Mistanken var blant annet begrunnet i at Vikernes' kone på kort tid hadde kjøpt fire våpen.  

Mistanken ble raskt lagt bort, og begge ble satt fri. Saken har likevel fått etterspill, da det franske politiet gikk Vikernes' blogg nærmere etter i sømmene. I dag vil de forsøke å få ham dømt.

HUSET: På denne gården i Salon le Tour på den franske landsbygda, bor Varg Vikernes med sin kone og sine tre barn. Han ble arrestert her av fransk politi 16. juli i fjor, mistenkt for terrorplanlegging. De anklagene ble droppet etter kort tid. Foto: Agence TULLE
HUSET: På denne gården i Salon le Tour på den franske landsbygda, bor Varg Vikernes med sin kone og sine tre barn. Han ble arrestert her av fransk politi 16. juli i fjor, mistenkt for terrorplanlegging. De anklagene ble droppet etter kort tid. Foto: Agence TULLE Vis mer

Saken ble først prøvd for fransk rett i oktober i fjor, men forsvaren forlangte at saken skulle utsettes da han ikke hadde fått satt seg inn i de over 900 dokumentene som dukket opp fra politiet like før saken skulle i retten.