Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dommer'n er utvist til - Afghanistan

Janagha Rasoli (20) dømte i går fotballkamp med hjertet i halsen. Han kan når som helst bli pågrepet av politiet og kastet ut av landet.

STØTTESPILLER: Tidligere Lillestrøm-profil Peter Werni er en av Janagha Rasolis sterke støttespillere. NISO-Werni sier til Dagbladet, at det er slike som Rasoli Norge i fremtiden har behov for. FOTO: Ringsaker Asylmottak
STØTTESPILLER: Tidligere Lillestrøm-profil Peter Werni er en av Janagha Rasolis sterke støttespillere. NISO-Werni sier til Dagbladet, at det er slike som Rasoli Norge i fremtiden har behov for. FOTO: Ringsaker Asylmottak Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOELVEN (Dagbladet): I går ble det for fjerde gang spilt fotballturnering for asylsøkere på Moelven. Turneringen «Proffen på mottaket» startet for tre år siden mellom lag fra fem asylmottak. I år var hele 12 lag og 170 spillere fra 16 nasjoner med.

Utvist for godt
Harald Johnson er seksjonsleder ved Ringsaker Asylmottak og forteller til Dagbladet at turneringens mest spesielle tilfelle, er en 20 år gammel dommer. På banen kan han vise ut spillere som bryter med reglene, samtidig som han selv er utvist for godt fra Norge.

Derfor dømmer Janagha Rasoli sine kamper i frykt for å bli tatt av banen av politiet og sendt tilbake til hjemlandet Afghanistan.

- Janagha har to avslag på sin asylsøknad og er forbi fristen for utreise, så for hans del er det et endelig avslag på opphold i Norge, sier Johnson til Dagbladet.

Men Rasoli elsker fotball og tilværelsen i Norge, selv om han bor på asylmottak. Han har alt rukket å starte på en utdannelse som fotballtrener.

- Jeg tok første del av fotballtrenerutdannelsen i vinter. Det var et 60 timers langt kurs. For fire måneder siden fullførte jeg den lokale fotballkretsens kurs for dommere, sier Janagha Rasoli.

Han bor selv ved Ringsaker-mottaket og bruker fotballen aktivt for å fylle dagene med noe meningsfullt. Han er hovedtrener for både Moelvens jentelag som spiller i 12-årsserien og fotballaget ved Ringsaker Asylmottak.

Drømmen er å finne en mulighet som gjør at han kan bli værende i Norge.

Frykter at han blir drept
- Om jeg greier å bli værende i Norge, har jeg lyst å fortsette på en fotballtrenerutdannelse. Men min situasjon er svært vanskelig nå, sier han.

Faren for at han til hvilken som helst tid på døgnet kan bli hentet at politiet, gjør han både nervøs og uvel. Det han frykter mest, er at jentelaget skal oppleve at politiet arresterer treneren midt under en trening eller kamp.

- Mange ganger er jeg redd mens jeg trener jentelaget, for politiet kan komme og hente meg når som helst. Hver eneste dag frykter jeg å bli hentet, sier han og legger til at gårsdagens asylturnering ikke var noe unntak.

- Politiet kommer som regel om morgenen for å hente asylanter som skal transporteres ut av landet. Den første kampen jeg dømte i dag startet klokka ti og da fryktet jeg at politiet ville hente meg før kampen var over. Men det gikk bra, sier han.

En hjemsendelse til Afghanistan er ensbetydende med døden, hevder Rasoli.

- Det er veldig farlig for meg å returnere til Afghanistan. Drar jeg dit blir jeg drept som min far ble. Etter en stor konflikt mellom vår stamme og en annen, ble min far og familie lyst i bann. Finner de meg i Afghanistan, blir jeg drept, sier han.

POLITIET: Når som helst kan politiet komme og hente den utviste dommeren. Selv har ikke Janagha Rasoli (20) myndighet tll å vise ut annet enn fotballspillere. FOTO: Ringsaker Asylmottak
POLITIET: Når som helst kan politiet komme og hente den utviste dommeren. Selv har ikke Janagha Rasoli (20) myndighet tll å vise ut annet enn fotballspillere. FOTO: Ringsaker Asylmottak Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling