- Dommerne bremser

Statsadvokat Bjørn Soknes mener det ikke er tvil om at straffenivået i voldtektssaker er for lavt - og at dommerne er problemet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da statsadvokat Bjørn Soknes kom til Voldtektstribunalen 2000 for å holde foredrag om straffenivået for seksualforbrytelser i går, kom han rett fra Tinghuset der han er aktor i en falskmyntnersak. Nedre strafferamme for falskmyntneri er tre års fengsel. For fullbyrdet voldtekt er nedre strafferamme to års fengsel.

- Det er ingen tvil om at straffenivået i voldtektssaker er for lavt, sier Soknes.

I følge Soknes er øvre strafferamme aldri blitt brukt i noen voldtektssak i norsk historie, dersom gjerningsmannen da ikke har drept offeret for å skjule voldtekten.

Dommerne bremser

Han mener det er det norske dommerkollegiet som nå bremser systemet, og holder igjen på straffutmålingene.

- Minimumsstraffen ble økt til to år, og det liker ikke dommere. De vil ha fritt spillerom, og mener det uthuler systemet, sier Soknes.

Han mener den nye lovhjemmelen om uaktsom voldtekt gjør mer skade enn gagn.

Soknes viser til en sak der en far ble dømt for fullbyrdet analt samleie med sitt tre og et halvt år gamle barn. I herredsretten ble han dømt til tre års fengsel. Lagmannsretten satte straffen til fire år. Men Høyesterett reduserte straffen igjen til tre år.