Venter: Tjostolv Moland og Joshua French venter på at den fjerde rettsprosessen mot dem skal begynne. Her er de på cella i fengselet i Kisangani.   Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Venter: Tjostolv Moland og Joshua French venter på at den fjerde rettsprosessen mot dem skal begynne. Her er de på cella i fengselet i Kisangani. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Dommerne framme i Kisangani

Dommerne som skal dømme Joshua French og Tjostolv Moland kom med fly fra hovedstaden i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| I dag landet de to militære fagdommerne som skal lede den neste rettssaken mot Tjostolv Moland og Joshua French i Kisangani.

-De tok flyet opp hit sammen med meg i dag, sier Molands forsvarer Andrè Kibambe til Dagbladet.

Uteble
Dommerne, oberst Pierre Mawa og en annen fagdommer, er blitt sendt opp fra hovedstaden Kinshasa etter at høyesterett 22. april bestemte at saken skal behandles helt på nytt. Først ble det sagt at saken skulle starte 10. mai.

Men dagen før ble de utsendte fra millitærtribunalet i Kisangani stående og måpe da de var på flyplassen for å hente dommerne. De var nemmlig ikke med flyet slik de skulle.

Høyesterett: Den militære høyesteretten i hovedstaden Kinshasa sendte saken tilbake til ny behandling i Kisangani.   Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet
Høyesterett: Den militære høyesteretten i hovedstaden Kinshasa sendte saken tilbake til ny behandling i Kisangani. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet Vis mer

Dagen etter avslørte Dagbladet at dommerne og aktor ikke hadde fått penger til flybiletter og at de derfor ikke hadde kunnet reise fra hovedstaden.

Pengerot
På grunn av pengerotet ble det besluttet å utsette hele saken til 25. mai. I og med at dommerne nå har kommet opp fra hovedstaden tyder mye på at i hvert fall dette problemet er ryddet av veien. Sannsynligheten for at saken nå starter som planlagt førstkommende tirsdag er dermed styrket.

Aktor
Aktor Pierre Agabo skal allerede være på plass i Kisangani.

- Etter hva jeg har hørt kom han med flyet hit i går, sier Kibambe.
I følge advokaten er det ennå ikke tatt noen beslutning om hvor rettssaken skal holdes på tirsdag. Flere alternativer har blitt diskutert.