Dommernes dag

Onsdag bestemte USAs høyesterett at delstaten Nebraska ikke kan stoppe seinaborter, slik også 30 andre delstater ønsker å gjøre. Med fem mot fire stemmer viste høyesterett at det bare mangler én stemme, og selvbestemt abort kan være en saga blott i USA. Og avgjørelsen kommer til å ligge hos presidenten som velges 7. november.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Glem bensinpriser, trygderettigheter, global handel og innvandring, sier CNNs politiske analytiker Bill Press. Den eneste store og vesentlige forskjellen mellom Al Gore og George W. Bush er hva slags folk de kommer til å utnevne som høyesterettsdommere når en av dem velges som president. Alle som mener kvinner fortsatt bør ha selvbestemt abort, bør stemme på Al Gore. Alle som mener abortloven fra 1973, den såkalte Roe v. Wade, bør endres, må stemme på George W. Bush. Stemmer til miljøpartiets Ralph Nader eller isolasjonistenes mørkeblå Pat Buchanan er bortkastet, mener Press.

  • Blant de ni høyesterettsdommerne er i dag to plukket ut av Bill Clinton, to plukket ut av George Bush, fire av Ronald Reagan og en av Gerald Ford. Tre nærmer seg en alder da de bør slutte, og den ene er sjefen sjøl, den meget konservative William Rehnquist (75). De to andre som skal pensjoneres, er konservative Sandra Day O'Connor (70) og John Paul Stevens (80). Resten av dommergruppa er også i overveldende grad konservativ, med Antonin Scalia som den mørkeste blå.
  • Da høyesterett onsdag møttes for siste gang før sommeren, var det fire avgjørelser som gjorde inntrykk. Nei til å stoppe seinabort ga tilhengerne av selvbestemt abort en knepen seier. I tillegg ga høyesterett dem litt mer. En lov som krever at antiabortaktivister skal holde seg et visst antall meter unna inngangen til abortklinikker, ble vedtatt med seks mot tre stemmer. Avgjørelsene er oppsiktsvekkende for en høyesterett som regnes som en av de mest konservative i amerikansk historie.
  • Og det var høyesteretts første berøring av det brennbare politiske temaet abort på åtte år. At avgjørelsen nå kommer så tett på et presidentvalg, viser hvor politisert den blinde gudinnes kvinner og menn er i USA. Og hvor avgjørende utskiftningen av så mange som tre dommere kan bli.
  • De samme ni dommerne bestemte at speiderbevegelsen for gutter kan nekte å la homofile bli ledere. Stemmetallet var fem mot fire. Når man vet at de ni presidentutnevnte dommerne også åpnet døra for offentlige penger til private, religiøse skoler med seks mot tre stemmer, er hansken kastet til velgerne. Det hellige skillet mellom stat og kirke i USA er under angrep fra høyrefløyen i amerikansk politikk. Den kristne høyrebølgen ønsker tilførsel av offentlige ressurser til private, religiøse skoler, samt daglig bønn i offentlige skoler. En opprustning av verdier, som de kaller det.
  • For få uker siden viste den samme gruppa dommere at dødsstraffen i USA også kan være moden for debatt. Da den dødsdømte Gary Graham i Texas i siste sekund ba høyesterett om utsettelse av henrettelsen, var svaret negativt. Men det var bare med en stemmes overvekt. Avgjørelsene som ble tatt onsdag om abort, homofili og skillet mellom kirke og stat, viser at høyesterett tar helt grunnleggende avgjørelser for hvordan USA skal se ut i framtida.
  • Og selv om USAs høyesterett denne sesongen har kommet med det laveste antall avgjørelser på mange år, dreier det seg om avgjørelser med grunnleggende verdier foran presidentvalget. Avgjørelsene viser også hvilken makt høyesterett har når USAs kongress er så impotent som den republikansk dominerte forsamlingen har vært under Bill Clinton. Høyesterett har utøvet sin konstitusjonelle rett til å lage egne lover når Kongressen er gått i baklås. Men også høyesterett har vist en dyp splittelse. Og amerikanske velgere som har begynt å se dette, har endelig fått en grunn til å velge mellom Al Gore og George W. Bush.