Dømmes til tvungen psykisk helsevern

24-åring som drepte sin mor fikk dommen i dag.

MAMMA BLE DREPT: «Mari» var bare 18 år da broren hennes drepte mamma (56) omtrent en time etter at psykiatere erklærte ham for frisk til å bli innlagt. Hun mener det er psykiaterne som er skyld i drapet. Rettssaken mot broren starter i dag. Foto: Håkon Eikesdal/Scanpix
MAMMA BLE DREPT: «Mari» var bare 18 år da broren hennes drepte mamma (56) omtrent en time etter at psykiatere erklærte ham for frisk til å bli innlagt. Hun mener det er psykiaterne som er skyld i drapet. Rettssaken mot broren starter i dag. Foto: Håkon Eikesdal/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Jeg ønsker bare at min bror skal få best mulig hjelp, sier 24-åringens søster (20) til Dagbladet.

Ifølge tiltalen skal hun få 100 000 kroner i oppreisning fra sin bror.

Vil ikke ha penger
- Det er ikke sikkert jeg vil ta imot de pengene, for jeg mener ikke det er riktig at han skal betale penger for det som har skjedd, sier hun.

Tidligere har søsteren sagt til Dagbladet at hun klandrer psykiatere for ikke å ha grepet inn og gitt broren bedre hjelp i forkant av drapet.

- Drapet på mamma kunne vært unngått hvis psykiatere hadde gjort jobben sin, sa hun før rettssaken startet.

Hun mener det er Oslo kommune, og ikke broren som skal betale henne erstatning ettersom broren ble undersøkt av psykiatere ca en time før drapet.

KREVDE FRIFINNELSE: 24-åringens forsvarer Tor Erling Staff krevde frifinnelse for sin klient. Her er han i rettssalen med forsvarer Marianne Darre-Næss (i midten) og bistandsadvokat Nadia Hall. Foto: Henning Lillegård
KREVDE FRIFINNELSE: 24-åringens forsvarer Tor Erling Staff krevde frifinnelse for sin klient. Her er han i rettssalen med forsvarer Marianne Darre-Næss (i midten) og bistandsadvokat Nadia Hall. Foto: Henning Lillegård Vis mer

- Burde vært fanget opp
Under rettssaken kom det fram at rettspsykiater Henning Værøy, som har observert tiltalte, mente han burde blitt fanget opp av helsevesenet på et tidligere tidspunkt.

24-åringen har fått diagnosen paranoid schizofren.

- Personer med denne diagnosen som blir presset opp i et hjørne, kan drepe, sa Værøy i retten.

Der fortalte 24-åringen at han ikke husket noe av det drapet på sin mor, og at han trodde de var på biltur sammen i Sverige da drapet skjedde.

Tror Staff anker
Rettssaken mot 24-åringen startet 3.juni og ble avsluttet i dag. Hans forsvarer Tor Erling Staff sier til Dagbladet at han ikke har tid til å kommentere saken nå. Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med 24-åringens andre forsvarer, Marianne Darre-Næss.

24-åringens søster sier at hun tror Staff vil anke dommen. Under rettsaken sa Straff til Dagbladet at han krevde full frifinnelse og at han ikke ønsket tvungen psykisk helsevern for sin klient.