Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-Domsdatoen en bestilling fra Bush

Men Saddam Hussein selv ber irakere avstå fra hevnaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Datoen for domsavsigelsen mot Saddam Hussein var et rent bestillingsverk fra USAs president George W. Bush og det republikanske partiet, hevder ex-diktatorens tidligere advokater.

Advokatene mener det var klart på forhånd at deres tidligere klient ville bli dømt til døden, og at tidspunktet to dager før mellomvalget til den amerikanske kongressen er et "seiersbudskap" fra Irak, som George W. Bush og hans hardt pressede republikanere trenger.

 Saddam Hussein selv sier via sin hovedforsvarer at det irakiske folk ikke må ty til vold og hevn mot de amerikanske invasjonsstyrkene for å protestere mot hans egen dødsdom.

-Unnskyld

- Hans budskap til det irakiske folk er "unnskyld" og at de holder seg unna vold. Han ba meg overbringe dette budskapet i et møte vi hadde i morges, sier Saddams hovedforsvarer Khalil al-Dulaimi i et intervju med nyhetsbyrået AP. 

 Den irakiske regjeringen er godt fornøyd med at Saddam Hussein er dømt til døden. Men menneskerettsgrupper mener det er gjort grove feil i rettssakene mot ham.

- Dette er minimum av hva Saddam fortjener, siden forbrytelsene hans var omfattende, sier en talsmann for Iraks statsminister Nuri al-Maliki.

Også ledende politikere i nabolandet Iran var opprømte og glade over dødsdommen.

 JUBLER:  Irakiske regjeringssoldater jubler etter at dødsdommen ble kjent i formiddag. Foto: EPA/Scanpix.
JUBLER: Irakiske regjeringssoldater jubler etter at dødsdommen ble kjent i formiddag. Foto: EPA/Scanpix. Vis mer

-Han var en krigsforbryter og en vampyr fra vår egen samtid, sier Kazen Jalai, talsmann for sikkerhets- og utenrikskomiteen i den iranske nasjonalforsamlingen.
- Skremmende forbrytelser
Også den britiske regjeringen var raskt ute med å kommentere dommen, og utenriksminister Margaret Beckett understreker betydningen av at den irakiske eksdiktatoren er blitt stilt til ansvar for sine handlinger.

- Skremmende forbrytelser ble begått av Saddam Husseins regime. Det er riktig at de som anklages for slike forbrytelser mot det irakiske folket, stilles til ansvar av det irakiske rettsvesenet, sier Beckett søndag.

Den amerikanske ambassadøren til Irak, Zalmay Khalizad, sier dommen er en viktig milepæl i arbeidet med å bygge et fritt samfunn i Irak.


- Ikke upartisk
Men menneskerettsgruppen Amnesty International fordømmer dødsdommen og sier rettssaken mot Saddam og hans medtiltalte har vært skjemmet av alvorlige uregelmessigheter. Rettssaken som kunne ha blitt et viktig bidrag i arbeidet med å etablere rettssikkerhet i Irak, har i virkeligheten vært dypt urettferdig, mener Amnesty.

- Retten var ikke upartisk. Det ble ikke gjort nok for å sørge for sikkerheten til forsvarere og vitner, sier Malcolm Smart, som leder Amnestys Midtøsten- og Nord-Afrika-program.

Sveriges utenriksminister Carl Bildt sier det er viktig at Saddam nå er stilt til ansvar for sine forbrytelser, men beklager samtidig at Irak ikke har avskaffet dødsstraffen, ifølge nyhetsbyrået TT.

PROTESTERER: Saddam-tilhengere protesterer etter dafgens dødsdom.
UNNSKYLD: Saddam Hussein ber det irakiske folk om unnskyldning og å avstå fra hevnaksjoner, sier hans hovedforsvarer Khalil al-Dulaimi.