- Domstol går mot Israels sikkerhetsmur

Sikkerhetsmuren Israel bygger på Vestbredden strider mot folkeretten og må rives. Det mener Den internasjonale domstolen i Haag, ifølge den israelske avisen Haaretz.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjennelsen fra domstolen, som ventes å bli offentliggjort fredag, er imidlertid ikke bindende.

Domstolen er av den oppfatning at sikkerhetsbarrieren krenker palestinernes rettigheter, ifølge dokumenter Haaretz har fått tilgang til.

- Konstruksjonen av en slik mur utgjør følgelig et brudd fra Israels side på landets ulike forpliktelser under gjeldende folkerettslige, internasjonale lover og menneskerettslige dokumenter, heter det i dokumentene.

Overveldende flertall

Ifølge avisen skal 14 av de 15 dommerne ha stemt for kjennelsen, mens amerikaneren Thomas Buerghenthal var uenig med flertallet.

Shi Jiuyong fra Kina, som er domstolens leder, kommer til å offentliggjøre kjennelsen fredag ettermiddag.

Israel har allerede varslet at landet ikke kommer til å akseptere det som ser ut til å bli domstolens beslutning. Kjennelsen blir trolig en av de mest omtalte i domstolens 58-årige historie.

Israel sier nettverket av mur, gjerder og grøfter som nå bygges på Vestbredden allerede har bedret sikkerheten i landet, men palestinerne betegner konstruksjonen som en apartheid-mur og mener den bare er en ny måte å konfiskere palestinsk land på.

Motbør for muren

Israelsk høyesterett besluttet nylig at ruta til den hittil 19 mil lange konstruksjonen må legges om for å minske skadevirkningene for palestinerne, selv om dette kan bety redusert sikkerhet. Beslutningen gjelder en 30 kilometer lang strekning av delingsmuren i områdene nordvest for Jerusalem.

- Høyesteretts beslutning er viktigere enn den som muligens kommer i Haag, fordi den førstnevnte vil bli fulgt opp av israelske myndigheter, sa Mohammad Dahla, advokaten som fremmet en klage mot muren på vegne av de palestinske innbyggerne.

Høyesterett vurderer også om andre deler av sikkerhetsbarrieren må legges i andre ruter enn det som er planlagt.

730 kilometer

Statsminister Ariel Sharons beslutning om å bygge den 730 kilometer lange grensebarrieren er et av hovedelementene i Israels «separasjonsplan» i Midtøsten. Sharon bruker de palestinske selvmordsangrepene mot Israel som argument for å bygge muren, men den skal ikke danne en fremtidig grense mot Vestbredden, ifølge israelske myndigheter.

Palestinerne frykter på sin side at byggingen av barrieren vil føre til at over 12 prosent av Vestbredden i praksis blir innlemmet i Israel sammen med 80 prosent av de 220.000 jødiske bosetterne som har slått seg ned på det palestinske territoriet.

(NTB)