Domstol slår fast: Strider ikke mot menneskrettighetene å nekte muslimer å bruke niqab

Muslimsk kvinne tapte mot Frankrike.

IKKE ET MENNESKRETTIGEHTSBRUDD:. Å forby niqab strider ikke mot menneskrettigehten, slår EMD fast. Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters
IKKE ET MENNESKRETTIGEHTSBRUDD:. Å forby niqab strider ikke mot menneskrettigehten, slår EMD fast. Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Frankrikes niqabforbud er ikke menneskerettighetsstridig, slår storkammeret i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) fast i en fersk dom.

Det er en fransk muslimsk kvinne, født i 1990, som har dratt den franske staten inn for EMD.
 
Hun har anført at landets forbud mot heldekkende slør på offentlige sted bryter med en rekke menneskerettigheter, blant annet retten til ytringsfrihet og retten til religionsfrihet. Hun har forklart at hun ikke bruker niqab og burka som følge av press fra ektemannen eller andre familiemedlemmer. Hun bruker klesdrakten både offentlig og privat, men ikke systematisk. I noen sammenhenger er hun komfortabel med å droppe den, men hun krever altså retten til å bruke den når hun føler for det.

Selv om klageren har argumentert med egen frivillighet, har den franske staten forklart at forbudet er ment å hjelpe kvinner som lever under religiøs og kulturell tvang. Motparten har svart at loven ikke er til hjelp for kvinner som av ektemenn eller andre nektes å vise seg utendørs uten å dekke seg til - tvert imot: Den franske staten har snarere indirekte ilagt dem husarrest.

Staten skal ha stor frihet EMD anerkjenner at klageren havner i et dilemma som følge av loven: Hun må enten bryte sin religiøse overbevisning eller gjøre seg til forbryter. Retten landet likevel på at loven ikke krenker kvinnens rett til respekt for sitt privatliv eller religionsfrihet, fordi disse hensynene trumfes av prinsippene den franske staten har lagt til grunn for loven, nemlig «offentlig trygghet» og «beskyttelse av andres rettigheter og frihet». Faren for identietssvindel er blant annet trukket fram.
 
EMD har i det hele tatt lagt stor vekt på at staten skal ha stort armslag til å innordne sine sosiale rom etter eget forgodtfinnende. Fra fransk hold er det særlig argumentert med at loven er ment å ivareta gjensidig åpenhet i relasjonene mellom mennesker når de beveger seg i det offentlig rom, på fransk kalt «vivre ensemble» (å leve sammen) - enkelt sagt: Når man beveger seg ute på gata, skal man kunne se dem man omgås.

Under den forutgående høringen ble dette prinsippet forklart av franskmennene med henvisning til den franske filosofen Emmanuel Lévinas og retten til å se «Den Annens ansikt».

EMD mener dette er et legitimt hensyn, som staten må kunne forfølge med stor frihet.

Amnesty International omtaler dommen som «dypt skadelig».

- Den representerer et gjennomgående tilbakeslag for ytringsfriheten og religionsfriheten, og bærer bud om at kvinner ikke har lov til å uttrykke sine religiøse overbevisninger i offentligheten, heter det i en pressemelding.

Støttes av dagens regjering Niqab er et plagg som bæres av muslimske kvinner, og som dekker hele ansiktet bortsett fra en glippe for øynene. Det var i 2010 Frankrikes daværende statsminister François Fillon gikk inn for det omstridte forbudet. Loven trådte i kraft i april 2011. Overtredelser straffes med bøter.

Både forbudet og dagens dom gjelder foregir å gjeldde ansiktstildekking generelt, og rammer dermed alle andre plagg som skjuler bærerens ansikt - som Spiderman-kostymer og nissemasker (om ikke disse bæres i forbindelse med karnevalsaktivitet, som loven har et unntak for). Daværende president Nicolas Sarkozy slo imidlertid fast, da lovgivningen ble debattert i Frankrike, at poenget med loven var «å vise at burkaen ikke er velkommen i Frankrike». Dagens sosialistiske regjeringen har støttet loven.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer