Domstol stanser Barsebäck-stengning

Den svenske regjeringsretten har sensasjonelt vedtatt at det omstridte atomkraftverket Barsebäck ikke skal stenges likevel. Danske myndigheter er i harnisk over vedtaket, som karakteriseres som en politisk sensasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sveriges høyeste forvaltningsdomstol, regjeringsretten, har utsatt stengingen av Barsebäck. Den første reaktoren skulle stenges 1. juli.

Regjeringsretten er en en domstol som gransker regjering og myndigheter.

Dermed har eierselskapet Sydkraft, med den norske stat som deleier, fått medhold i at det rettslige grunnlaget for den svenske regjeringens beslutning om å stenge atomkraftverket, må prøves. Det betyr et stort tilbakeslag for regjeringen.

Den svenske domstolen har gitt Barsebäck Kraft AB rett i at det vil medføre store kostnader og mye merarbeid for selskapet, dersom reaktoren først stenges og deretter åpnes. Dessuten mener retten at det i dag er usikkert hva som blir resultatet av den rettslige prøvingen.

Politisk sensasjon

Beslutningen karakteriseres som en politisk sensasjon i Sverige, og et klart nederlag for regjeringen. Energipolitikken og atomkraft kan nå bli et av hovedspørsmålene i det svenske valget i høst, og det er ikke sikkert at det er til særlig stor fordel for regjeringen.

Veldig dyrt

Det er hovedsakelig de økonomiske konsekvensene som er den største innvendingen mot stengingen. Det koster penger å stenge et velfungerende kraftverk. Regjeringen har heller ikke kunnet svare tilfredsstillende hvordan man skal erstatte den kraften som blir produsert på Barsebäck. Den har heller ikke vært villig til å svare på hvor dyrt det blir for skattebetalerne.

Dansk sinne

- Nå må farsen om Barsebäck ta slutt, sier Købenahvns overborgermester, Jens kramer Mikkelsen. Han vil henvende seg til den danske regjeringen for å undersøke om danskene kan sette inn ytterligere press for å få fortgang i saken.

- Et atomkraftverk like ved millionbyen København er fra før et meget dårlig prosjekt. Domstolens vurdering er helt ute av proporsjon fordi den hviler på at det vil medføre omkostninger for Barsebäck hvis en reaktor først må stenge og så restartes senere.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer