Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Domstolen har «i dyp sorg» bestemt at Isaiah Haastrup skal få dø

- Det er ikke riktig. Han trenger kjærlighet og omsorg. Jeg kan gi ham begge deler, sa babyens mor i retten.

AVSLUTTER INTENSIVBEHANDLING: Bildet viser lille Isaiah Haastrup sammen med sin tante Dahlia Thomas på King's College sykehus i London. Mandag kom dommen fra britiske High Court som sier at legene ved sykehuset kan stoppe intensivbehandlingen av den hjerneskadde gutten - mot foreldrenes ønske. Foto: Privat / NTB Scanpix
AVSLUTTER INTENSIVBEHANDLING: Bildet viser lille Isaiah Haastrup sammen med sin tante Dahlia Thomas på King's College sykehus i London. Mandag kom dommen fra britiske High Court som sier at legene ved sykehuset kan stoppe intensivbehandlingen av den hjerneskadde gutten - mot foreldrenes ønske. Foto: Privat / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Legene ved King's College sykehus i London kan stoppe intensivbehandlingen av en hjerneskadet 11 måneder gammel gutt - mot foreldrenes ønske.

Det kom fram av en dom i Storbritannia mandag.

Lille Isaiah Haastrup fikk en alvorlig hjerneskade da han ikke fikk nok oksygen i forbindelse med fødselen. Siden har han ikke kunnet bevege seg. Han har også vært avhengig av konstant intensivbehandling for å kunne puste.

Spesialister ved sykehuset mente videre intensivbehandling ville være «nytteløst, en byrde og ikke til guttens beste», og ønsket i stedet å få rettens godkjennelse til å gi den lille gutten optimal palliativ behandling: Det vil si symptomlindring for gutten, som legene ikke mener vil kunne leve et fullverdig liv.

- Det er ikke riktig

Guttens foreldre, Takesha Thomas og Lanre Haastrup, ville at legene skulle fortsette intensivbehandlingen av sønnen.

- Jeg kan ikke forstå hvordan de kan komme til en slik konklusjon. Jeg ser et barn som er skadet. Han trenger kjærlighet. Han trenger omsorg. Jeg har begge deler, og jeg kan gi det til ham, sa Isiahs mor Takesha Thomas under rettssaken forrige uke, ifølge The Guardian.

- Det er ikke riktig at legene kan si at han er så svak at han ikke fortjener å leve. Det er ikke en beslutning som skal være opp til dem, sa hun videre.

Thomas sa i retten at sønnen responderer ved å åpne øynene når hun snakker til ham, og nekter for at legene har rett når de sier at han ikke reagerer på stimuli.

Hun sa videre at leger og sykepleiere bare kommer for å se til sønnen «i to minutter før de forsvinner. Jeg tilbringer mye mer tid med ham».

- Hver gang jeg sier til dem at jeg har sett Isaiah åpne øynene, så avviser de det og sier at det ikke er tilfellet. De prøver å si at jeg tar feil.

- Ikke noe bevis

En medisinsk ekspert som vitnet i rettssaken sa imidlertid at det ofte er «en uoverensstemmelse mellom hva foreldre og medisinsk personell oppfatter som såkalt «målrettet respons».

- Jeg så ikke noe objektivt bevis på at han er bevisst, sa han i retten.

FORELDRE: Lanre Haastrup og Takesha Thomas avbildet utenfor rettsbygget i London, der dommen falt denne uka. Foto: Philip Toscano / PA / NTB Scanpix
FORELDRE: Lanre Haastrup og Takesha Thomas avbildet utenfor rettsbygget i London, der dommen falt denne uka. Foto: Philip Toscano / PA / NTB Scanpix Vis mer

Bevegelsene fra den lille gutten tilsvarte ikke det legene kaller «målrettet respons», mens bevegelser i kjeven kunne skyldes alvorlig dystoni som forårsaker sterke smertefulle kramper, sa han i retten.

Dommeren uttalte i retten mandag at han avsa dommen med «dyp sorg», ifølge BBC.

- Etter å ha undersøkt hva som er til Isaiahs beste fra et bredt perspektiv, så er jeg overbevist om at det ikke er til Isaiahs beste å opprettholde den livsopprettholdende behandlingen, sa dommeren da han leste opp dommen mandag.

- Kan ikke bli bedre

Han understreket at saken var «alvorlig og vanskelig» og at alle bevisene han hadde fått presentert viste at Isaiah vil dø som følge av dommen. Likevel mente dommeren at legenes vurdering var riktigere enn den foreldrene - som var «tungt påvirket av håpets stemme» - kom med.

- Jeg stoler på bevisene som viser at det ikke finnes noen mulighet for at Isaiah blir frisk eller bedre, gitt den alvorlige hjerneskaden, sa dommeren.

SKUFFET: - Vi vil snakke med advokatene våre for å høre hva de sier. Men selvfølgelig blir man skuffet, sa Lanre Haastrup, faren til Isaiah, etter at dommen hadde falt. Foto: Yui Mok / PA / NTB Scanpix
SKUFFET: - Vi vil snakke med advokatene våre for å høre hva de sier. Men selvfølgelig blir man skuffet, sa Lanre Haastrup, faren til Isaiah, etter at dommen hadde falt. Foto: Yui Mok / PA / NTB Scanpix Vis mer

Han hyllet samtidig den lille guttens foreldre for deres hengivenhet.

- Det er klart at retten ikke kan forestille seg smerten som denne dommen vil påføre foreldrene. Det er likevel mitt håp at foreldrene, med tiden, kan finne trøst i kunnskapen om at de gjorde alt de kunne i forsøket på å finne et annet utfall for sin kjære og elskede sønn.

Ingen av guttens foreldre var til stede da dommen ble avsagt. Men den lille guttens far kom med følgende budskap etter avgjørelsen:

- Vi vil snakke med advokatene våre for å høre hva de sier. Men selvfølgelig blir man skuffet.

I en kommentar etter dommen, viste sykehuset forståelse for at den siste tiden har vært «ekstremt vanskelig for Isaiahs foreldre, og for alle som har vært involvert i behandlingen av ham». Likevel mener sykehuset at dommen er korrekt:

- Rettens beslutning om å overføre Isaiah til palliativ behandling er for hans beste, og basert på overveldende ekspertbevis. Vår prioritet blir nå å gi Isaiah den medisinske behandlingen han trenger, samtidig som vi støtter og jobber tett med foreldrene, heter det uttalelsen fra sykehuset, ifølge BBC.

Ble drapstruet

Historien blir i britisk presse sammenliknet med den om lille Charlie Gard, som døde i fjor sommer - 11 måneder gammel.

Babyen ble født med en sjelden genetisk lidelse som innebar alvorlig hjerneskade. Han var også blind og døv og hadde så svekket muskulatur at han måtte ligge i respirator.

Legene klarte ikke å redde ham, men på sin korte levetid ble den lille gutten et omtalt navn i hele verden.

Guttens foreldre, Chris Gard og Connie Yates, kjempet en lang juridisk kamp for at han skulle bli sendt til USA for å prøve ut eksperimentelle behandlingsformer. De tapte i flere britiske rettsinstanser og i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, som mente slik behandling bare ville forlenge guttens lidelser.

Legene ved det anerkjente barnesykehuset Great Ormond Street Hospital i London anbefalte foreldrene å koble gutten fra respiratoren og «la ham dø med verdighet», og ble hørt av domstolene.

Saken førte imidlertid til at flere sykehusansatte fikk drapstrusler både på nett og på gata fra folk som var uenig.

Saken fikk stor oppmerksomhet i Storbritannia og i mange andre land. Blant dem som uttrykte støtte til foreldrenes kamp for Charlie, var pave Frans og USAs president Donald Trump.

- Vanskelig, trist og ondt

Dagbladet snakket den gang med Petter Brelin, lege og leder for Norsk forening for allmennmedisin, som hadde fulgt saken om Charlie Gard.

- Saker som bare er vanskelige, triste og onde dukker opp med ujevne mellomrom. Jeg kjenner ikke denne saken inngående, men når man kjenner en sak som fagmann og den får gå sine runder i vanlige medier, sosiale medier og omtales blant folk som har liten til ingen innsikt i selve tilstanden eller pasientens spesielle behov, er slike saker nesten ikke til å kjenne igjen, sa han til Dagbladet.

- Noen ganger kan en slik sak virke frikoblet fra virkeligheten.

Han sier trusler ikke er ukjent i legebransjen, og at det også kan skje i Norge, men sjelden fra utenforstående.

- Folk blir så engasjert her. De har ikke innsikt i enkeltpasientens situasjon. Det er vel et uttrykk for at man vil gjøre vel, men de som kommer med dette mangler forståelse av situasjonen, sier Brelin. ​​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!