Domstolene bør granskes

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

• Det er oppstått strid om granskingen etter frikjennelsen av Fritz Moen for drapene på to kvinner også skal omfatte domstolene som behandlet saken. Domstolsadministrasjonen argumenterer mot at domstolene skal granskes. Styret mener det vil være i strid med Grunnloven om en annen av statsmaktene setter igang en slik undersøkelse. Det vil krenke domstolenes uavhengighet. Høyesterettsjustitiarius Tore Schei er uenig, og mener at det ville være uheldig om det skulle settes igang en gransking av rettsprosessen i Moen-saken uten at domstolene omfattes av den.

• I dette spørsmålet er vi enig med justitiarius. Det vil være å strekke prinsippet om uavhengighet for langt om justisdepartementet slutter seg til et resonnement som etterlater domstolene som en «stat i staten», som unndrar seg enhver undersøkelse av embetsutøvelsen. Så seint som under Lund-kommisjonens granskinger ble dessuten domstolenes rolle kritisert. Grunnloven forutsetter da også at dommere på alle nivåer kan trekkes til ansvar. Det må bety at Grunnloven heller ikke står i veien for at domstolene må kunne granskes med sikte på å avklare om det er gjort feil eller forsømmelser under en rettssak. Det er her ikke snakk om en overprøving av selve dommen, der Høyesterett ifølge Grunnloven har siste ord. Og det kan heller ikke bety at hvert enkelt jurymedlem kan uteskes sin begrunnelse for den kjennelse juryen kom fram til. For i henhold til våre regler skal ikke juryen begrunne sin kjennelse. Det må også en gransking respektere.

• En gransking så lenge i ettertid bør utelukkende settes igang for å bringe på det rene om det var en systemsvikt som førte til at Fritz Moen ble dømt til lang fengselsstraff for handlinger han ikke har begått. Hvis en gransking av påtalemyndighetens og domstolens arbeid med saken avdekker feil eller mangler på noe punkt, er det noe det kan trekkes lærdom av. Systemet kan naturligvis ikke være ufeilbarlig, men det skal også være slik innrettet at ikke unødvendige svikt oppstår. Under alle omstendigheter er det en så stor tragedie når en uskyldig dømmes, både for den dømte og for samfunnet, at det vil være viktig å lære av feilene som førte til ulykken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer