Domstolene sjekker datasikkerheten etter «Null CTRL»-avsløring

- Vi har nok ikke hatt tilstrekkelig fokus på den typen eksterne løsninger.

TILGJENGELIG FRA NETT: Avdelingsdirektør Jann Ola Berget i Domstoladministrasjonen bekrefter overfor Dagbladet at det i en periode var mulig å komme seg inn på et styringssystem i Gulating lagmannsrett via Internett. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TILGJENGELIG FRA NETT: Avdelingsdirektør Jann Ola Berget i Domstoladministrasjonen bekrefter overfor Dagbladet at det i en periode var mulig å komme seg inn på et styringssystem i Gulating lagmannsrett via Internett. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I forbindelse med artikkelserien «Null CTRL» har Dagbladet funnet flere hundre norske, sårbare kontrollsystemer for bygninger, utviklet for å kontrollere alt fra lys, varme og ventilasjon til låsemekanismer og brannalarmer. 

Alle disse systemene er koblet mot Internett uten brannmurbeskyttelse, og er av en versjon med et kjent sikkerhetshull som gjør dem ekstra utsatt for hackere.

Ett av systemene Dagbladet har funnet, brukes av Gulating lagmannsrett i Bergen.

Dette brukes for å styre lys og varme i lagmannsretten, opplyser avdelingsdirektør Jann Ola Berget i Domstoladministrasjonen, som har et ansvar for samtlige tinghus i Norge.

- Mulig å trenge inn - Det er byggeieren Statsbyggs løsning, og det er riktig at det i bygge- og oppstartfasen for den nye rettsbygningen har vært mulig å komme seg inn fra Internett, skriver Berget i en e-post til Dagbladet. 

Den amerikanske sikkerhetseksperten Terry McCorkle i sikkerhetsselskapet Cylance har vært sentral i å avdekke sikkerhetshullene i disse systemene, og samarbeider også med produsenten Tridium.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer