Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dømt barnepsykiater får ny runde om mildere straff

22 måneders fengsel, sa Oslo tingrett. Borgarting lagmannsrett godtok anke.

NY RUNDE I BORGARTING LAGMANNSRETT: Aktor, politiadvokat Hilde Hermanrud Strand (til venstre) og dommerkollegiet bak under åpningen av saken i Oslo tingrett. Til høyre for de to meddommerne tingrettsdommer Nini Ring. Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix.
NY RUNDE I BORGARTING LAGMANNSRETT: Aktor, politiadvokat Hilde Hermanrud Strand (til venstre) og dommerkollegiet bak under åpningen av saken i Oslo tingrett. Til høyre for de to meddommerne tingrettsdommer Nini Ring. Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ankeutvalget i Borgarting lagmannsrett har godtatt anken fra barnepsykiateren som ble dømt i Oslo tingrett i april i år for nedlasting av store mengder overgrepsmateriale med barn gjennom 20 år.

Barnepsykiateren, som i flere år var medlem av det statlige kontrollorganet Barnesakkyndig kommisjon, anket over straffutmålingen - ikke skyldspørsmålet.

Saken i lagmannsretten er ikke berammet.

22 måneders fengsel ble flertallsdommen to mot en i Oslo tingrett. Mindretallet på en meddommer ville ha en strengere fengselsstraff, over to år.

Ba om frihet for omsorg

I tingretten ba hans daværende forsvarer, advokat Toini Caroline Saxegaard Lødemel, om at størst mulig grad av straffen kunne sones i frihet av hensyn til barnepsykiaterens egne omsorgsforpliktelser.

- I lagmannsretten vil vi be om at straffen settes ned, og vurdere underveis om det er grunner til at deler av straffen blir gjort betinget, sier barnepsykiaterens nye forsvarer, advokat Svein Holden, til Dagbladet.

Han og klienten er fornøyd med at lagmannsretten har godtatt ny behandling av straff.

BBC om norsk barnevern

Etter saken i Oslo tingrett for mer enn fire måneder siden, har den dømte barnepsykiateren kommet i fokus i et dokumentarprogram på BBC om norsk barnevern.

Foreldre som har mistet omsorgsretten for sine barn i saker der den dømte har vært barnevernets fagmann, har også forlangt at disse sakene må vurderes på nytt.

Etter mer enn to års arbeid skal Statens helsetilsyn i løpet desember levere en rapport til Barne- og likestillingsdepartementet om et større antall barnevernssaker.

Her er Helsetilsynets mandat, som ikke er knyttet til den dømte psykiateren.

På spørsmål om Helsetilsynet spesifikt går gjennom saker den dømte barnepsykiateren er imvolvert i, svar kommunikasjonsdirektør Nina Vedholm:

- Statens helsetilsyn er kjent med at Barne- og likkestillingsdepartementet har problematikken til vurdering. Vi avventer tilbakemelding fra departementet.

Tiltalen foran saken i Oslo tingrett beskriver de enorme beslagsmengdene av ulovlig materiale fra razziaen i mannens hjem 12. januar 2017:

Fem måneder med video

205 536 datafiler, hvorav 193 491 bilder og 12 045 videoer med samlet spilletid på 4 064 timer. I tillegg kommer blant annet 94 ark med bilder.

Med sammenhengende videotitting 24 timer i døgnet sju dager i uka vil det ta mer enn fem måneder å se gjennom bare beslaget med levende bilder.

Tiltalen beskriver blant annet grove seksuelle overgrep utført av voksne mot barn, seksuell omgang mellom barn og barn som utfører seksuelle handlinger på seg selv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!