Dømt etter 43 år

Ku Klux Klan-medlem dømt for rasistdrap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det beryktede klansmedlemmet James Ford Seale (71) ble torsdag dømt for kidnapping og sammensvergelse i forbindelse med drapene på to svarte tenåringer i 1964, melder AP

71-åringen ble dømt til livsvarig fengsel av en jury i byen Jackson i delstaten Mississippi.

Druknet i elva 

Tenåringene Charles Eddie Moore (19) og Henry Hezekiah Dee (19) fikk haik med Seale og flere av hans Ku Klux Klan-venner 2. mai 1964. Klanen mistenkte at svarte forsøkte å smugle inn våpen i Franklin County i delstaten Mississippi. Seale trodde at Dee var en borgerrettighetsforkjemper og fikk lurt begge guttene inn i bilen.

Moore og Dee ble kjørt til en skog hvor de ble mishandlet. Etter mishandlingen ble guttene dyttet ned i bagasjerommet på James Ford Seale sin bil, og kjørt til en gård eid av svigerfaren hans. På gården ble tenåringene bundet fast, og utstyrt med tunge vekter. Deretter kjørte Klanen dem til elva, der de ble dumpet levende. Kroppene til Moore og Dee ble funnet i elva senere.

- Jeg takker Gud for at vi har oppnådd rettferdighet, sa Henry Dee\'s eldre søster, Thelma Collins, etter at Seale ble kjent skyldig.

Nektet

I januar i år ble James Ford Seale tiltalt for kidnapping og sammensvergelse til drap, tiltalen ble tatt ut etter 43 år. Seale erklærte seg ikke skyldig, og etter en lang rettsak brukte juryen kun to timer på å finne han skyldig.

DØMT: James Ford Seale ble kjent skyldig i kindapping og sammensevergelse til drap på to tenåringer i 1964. Foto: KYLE CARTER/ Reuters
DØMT: James Ford Seale ble kjent skyldig i kindapping og sammensevergelse til drap på to tenåringer i 1964. Foto: KYLE CARTER/ Reuters Vis mer

Men påtalemakten innrømmet at de måtte inngå en avtale med djevelen for å felle Seale. Charles Marcus Edwards er aktiv i Ku Klux Kan og er tidligere venn av 71-årige Seale. Edwards fikk immunitet mot at han fortalte hva som hadde skjedd den tragiske natten for 43 år siden.

- Dette er den eneste måten vi kunne få saken foran en jury og opppnå rettferdighet for de to unge mennene som ble drept på en så sadistisk måte, sa aktor Dunn Lampton.

- Henry Dee og Charles Moore visste ikke hvorfor de ble valgt ut og kjørt til skogs. De to 19-åringene må ha vært vettskremte, sa Lampton til juryen under sin avslutningsprosedyre.

Oppgjør med fortiden

Seale viste ingen følelser da dommen ble lest opp. Han ble ført ut av rettsalen av to betjenter og til kretsfengselet i Jackson der han har sittet siden januar. Slektningene hans, inkludert hans kone, unngikk det ventende pressekorpset og løp inn i ventende biler.

Flere svarte aktivister ble drept av Ku Klux Klan på 60-tallet, og de føderale myndighetene i USA har gjenåpenet mange av de gamle sakene. Særlig staten Mississippi har en brutal fortid som de ønsker å ta et oppgjør med.

I fjor ble Edgar Ray Killen (80) dømt for drapet på tre borgerrettighetsforkjempere i Mississippi i 1964. Mens Bobby Frank Cherry (74) ble dømt i 2002 for å ha sprengt en kirke i Birmingham, Alabama i 1963. Fire unge, svarte jenter døde.

DREPT AV KLANEN: Dette gamle passbildet viser 19-årige Charles Eddie Moore. I 1964 ble han og kameraten hans Henry Dee drept av Ku Klux Klan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer