Dømt etter å ha kalt uttalelser «rasistiske»

Human-Etisk Forbund dømt for ærekrenkelse av Frp-er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Human-Etisk Forbund er dømt for ærekrenkelser, og må betale en tidligere fylkesleder 30 000 kroner i oppreisning. Dommen falt i Oslo Tingrett fredag.

Bakgrunnen for saken er at ledelsen i forbundet reagerte på den daværende fylkeslederen Arne Tumyrs uttalelser i et leserinnlegg i Fædrelandsvennen.

I innlegget ga Tumyr støtte til Fremskrittspartiets innvandringspolitikk, og advarte mot at «Hele Europa - inklusive Norge - vil i fremtiden kunne bli et Balkan-område».

Ledelsen tok avstand

Sentralstyremedlem i HEF, Brit Nustad, skrev et svar på vegne av HEF, der hun tok skarp avstand fra Tumyrs uttalelser:

«Tumyr spiller på fremmedfrykt» og «innlegget oser av menneskeforakt og spiller på fremmedfrykt og rasisme», var noe av det som sto i hennes svar.

Nå har altså Human-Etisk Forbund blitt dømt i Oslo Tingrett.


- Vår ytringsfrihet blir kneblet. Jeg står fast ved det vi skrev, og kan godt gjenta det nå. Vi kaller ham ikke rasist, men sier at han spiller på rasisme, sier generalsekretær i Humanetisk forbund, Lars Gule, til Dagbladet.no.

Han er opprørt og sint over dommen. Gule og forbundet vil nå lese dommen nøye før de vurderer å gå videre med saken.

- Jeg er fortørnet etter å ha lest denne dommen, men er ikke jurist, så den må drøftes med vår advokat. Men dommeren har her bidratt til å gjøre en fillesak til en prinsippsak, mener Gule.

Han hevder HEF aldri har nektet Tumyr å uttale seg, men bare poengtert at han ytrer seg i strid med forbundets overbevisning. Og at begge parter har brukt kraftige ord i en opphetet debatt.

- Fortjent

Arne Tumyrs advokat, Per Danielsen, er fornøyd med dommen.

- Tumyr har blitt urettmessig behandlet og hundset av ledelsen i HEF, og det har de fått en smekk for. Det var helt fortjent, sier han til Dagbladet.no.

Danielsen mener saken har en prinsipiell side, og at dommen viser at folk som sokner til Frps ideer ikke behøver å tåle at beskyldninger om menneskeforakt og den slags blir slynget mot dem.

Leserinnleggene som retten har vurdert ble skrevet i Kristiansand i 1999. Da var Arne Tumyr fylkesleder i Human-Etisk Forbund i Vest-Agder, samtidig som han var medlem i Frp.

Tumyr ga i sine innlegg blant annet støtte til den innvandringspolitikken de to daværende Frp-politikerne Øystein Hedstrøm og Vidar Kleppe sto for.

- Disse to politikerne ble faktisk ekskludert og frosset ut av Frp på grunn av sin fremmedfrykt. Til og med dette partiet måtte ta et oppgjør med de to som fire år tidligere hadde deltatt på det famøse møtet på Godlia kino i valgkampen i -95, sier Lars Gule om saken.

Bråk om arbeidsforhold

Samtidig som sentralstyret i HEF reagerte ved å skrive motinnlegg i avisen, startet de også en prosess hvor det ble antydet at det kunne komme et mistillitsforslag mot Tumyr i organisasjonen. Tumyr trakk seg fra stillingen før det kom så langt.

I den nylig avsluttede rettssaken hadde også Tumyr anklaget forbundet for urettmessig behandling i forbindelse med arbeidsforhold. Han fikk ikke medhold på disse punktene.

Hele dommen kan leses i Fædrelandsvennen.

Dagbladet.no har ikke fått tak i Arne Tumyr for en kommentar til dommen.

FÅR OPPREISNING: Tidligere fylkesleder i Human-Etisk Forbund i Vest-Agder, Arne Tumyr, får medhold i en ny dom som fastslår at han er ærekrenket av ledelsen i forbundet.
SINT: Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Lars Gule, mener dommen er et angrep på organisasjonens ytringsfrihet.
- FIKK SOM FORTJENT: - Min klient ble hundset av ledelsen i HEF, og det har de fått en smekk for, sier Arne Tumyrs advokat Per Danielsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer