Norsk statsborger dømt til døden

Dømt etter sharia-lov

Saad Jidre er dømt til døden etter sharialoven i Somaliland. Beviset for drapet er en sprayboks fra Clas Ohlson, som er det påståtte drapsvåpenet.

DOMMEN: Detter er dommen fra Sharia-domstolen i Hargeisa, hvor Saad Jidre ble dømte til døden. Faksimile av dommen
DOMMEN: Detter er dommen fra Sharia-domstolen i Hargeisa, hvor Saad Jidre ble dømte til døden. Faksimile av dommen Vis mer
Publisert

I dag fikk Saad Jidres (54) norske bistandsadvokater beskjed fra president Musa Bihi Abdi at han personlig garanterer for at Saad Jidre får anket dødsdommen.

- Presidenten har forklart at Saad Jidre nå har frist til torsdag 3. desember med å anke dommen.

- Deretter skal saken behandles på ny, sier bistandsadvokat Farid Bouras i Advokatfirmaet Elden.

Krisemøte

Tidlig mandag morgen innkalte president Abdi også inn i justisministeren, dommeren i saken, aktoren og øverste påtalemyndighet i Somaliland til et krisemøte om saken – dødsdommen mot den norske statsborgeren Saad Jidre.

- Jeg er mer optimistisk nå, men vi vet fortsatt ikke hva som kan komme til å skje, sier bistandsadvokat Farid Bouras til Dagbladet.

Rettssaken mot Saad Jidre har ikke blitt ført for en vanlig domstol, men kombinasjon av en lokal tingrett og en islamsk sharia-domstol.

Dommen

I dommen heter det:

«Retten dømmer tiltalte til døden ved skyting. Det er i henhold til islamsk sharialov, med henvisning til Koranen kapitel to (Al-Baqara) versene 178, 179».

«I tillegg til kapitel 5 (Al-Maidah) vers 45 og § 434XCG».

«Ettersom han har gjort seg skyldig i forsettlig drap ved at han drepte Ismail Ahmed Ismail ved bruk av giftig spray».

«Den domfelt har erkjent straffeskyld for det han er domfelt for. Dette er forøvrig bekreftet av sykehusobduksjonen fra Hargeisa sykehus».

Dommen er oversatt til norsk for Advokatfirmaet Elden.

Nekter skyld

- Dommen er fullstendig feil. Saad Jidre har hele tiden nektet straffskyld, mens dommeren hevder han har erkjent. Etter vår oppfatning er også henvisningen til sharialoven helt feil, sier bistandsadvokat Farid Bouras.

DØDSDØMT: Saad Jidre er dømt til døden ved skyting i Somaliland. Foto: Privat
DØDSDØMT: Saad Jidre er dømt til døden ved skyting i Somaliland. Foto: Privat Vis mer

Sammen med advokat John Christian Elden jobber Bouras nå med å lage flere støtteskriv til anken. Blant annet er det hentet inn dokumentasjon for at forsvars-sprayen som Saad Jidre brukte, ikke er dødelig.

Forsvars-spray

FORSVARS-SPRAY: Denne sprayboksen mener sharia-domstolen i Somaliland var drapsvåpenet. Foto: Privat
FORSVARS-SPRAY: Denne sprayboksen mener sharia-domstolen i Somaliland var drapsvåpenet. Foto: Privat Vis mer

- Vår klient ble angrepet, han hadde heldigvis med seg en forsvars-spray som han hadde kjøpt på en Clas Ohlson-butikk i Oslo like før han reiste til Somaliland. Denne sprayen er ikke farlig, noe vi kan dokumentere, sier Bouras.

Bistandsadvokaten er også klar på at dommer Abdi Qawdhan Abdi – som har avsagt dommen – ikke har forstått versene i koranen, som det er henvist til i dommen, og tolket dem feil.

- Vi har nå nådd fram til de politiske myndighetene i Somaliland, og det virker som de har forstått alvoret.

- Neste skritt blir å komme i direkte dialog med klanlederne i Somaliland. Saad Jidre og avdøde Ismail Ahmed Ismail tilhører to forskjellige høytstående klaner i landet, sier Bouras.

Frykter blodhevn

- Får vi ikke aksept hos lederne i klanene, risikerer vi at det blir blodhevn, og at dette kan bli en langvarig konflikt, sier Farid Bouras.

HAR HÅP: Bistandsadvokat Farid Bouras har nå håp om å få omgjort dødsdommen mot Saad Jidre. Foto: Advokatfirmaet Elden
HAR HÅP: Bistandsadvokat Farid Bouras har nå håp om å få omgjort dødsdommen mot Saad Jidre. Foto: Advokatfirmaet Elden Vis mer

Etter påtrykk fra norske myndigheter – utenriksminister Ine Eriksen Søreide var lørdag i telefonisk kontakt med president Musa Bihi Abdi – og press fra advokatene Elden og Bouras, har myndighetene i Somaliland skjerpet sikkerhet rundt Saad Jidre.

- Sikkerhet rundt Saad Jidre skal nå være ivaretatt, sier Farid Bouras.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer