Dømt for 270 drap

De skotske dommerne valgte å tro på den ene av de to Lockerbie-tiltalte libyerne. En ble dømt for drap på 270 mennesker, den andre ble frikjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommen er svært overraskende. Det har hele tiden vært forutsatt at de to tiltalte Abdel Basset Ali al-Megrahi og Al-Amin Khalifa Fhimah var sammen om å sende 270 mennesker i døden. I stedet fant de tre skotske dommerne at etterretningsoffiseren Abdel Basset Ali al-Megrahi skyldig i å ha begått drapene, mens den andre tiltalte går fri. al-Megrahi kan trolig vente seg livsvarig fengsel i Skottland.

De to libyerne har hele tiden hevdet sin uskyld, og al-Megrahis advokat mener at hans klient er uskyldig dømt.

- Du er fri og kan gå, sa dommer Ranald Sutherland til Fhimah, som klappet hendene i lettelse over frikjennelsen.

Libya «respekterer avgjørelsen fra den skotske domstolen og domfellelsen» i Lockerbie-saken.

En talsmann for det libyske utenriksdepartementet kommenterte resultatet av rettssaken på denne måten overfor det franske nyhetsbyrået AFP.

Besvimte

Datteren til Jim Swire ble drept i bombeattentatet. Den 64-årige legen har fulgt rettssaken hver dag i den tidligere amerikanske militærbasen Camp Zeist. Da han fikk høre dommen kollapset han og ble båret ut av slektninger.

Lockerbie-tragedien

Rettssaken har pågått i 12 år og kostet 80 millioner dollar. Det er ikke klart om den dømte libyeren vil anke dommen.

259 mennesker ombord i Pan Am-flyet på vei fra Storbritannia til New York døde da en bombe eksploderte ombord 21. desember 1988. I tillegg døde 11 mennesker da flyet traff bakken ved den lille skotske byen Lockerbie.

21. desember 1988: Pan Am Flight 103 fra London til New York blir sprengt og faller ned over den skotske byen Lockerbie. Alle de 259 om bord, og 11 mennesker på bakken, blir drept.

1991: USA og Storbritannia anklager libyerne Abdel Basset al-Megrahi og Al-Amin Khalifa Fahima for å være innblandet. Libya benekter innblanding.

1992: Sikkerhetsrådet vedtar resolusjon 748 som ber Libya utlevere de mistenkte innen 15. april, hvis ikke vil det bli iverksatt sanksjoner mot landet.

15. april trer fly- og våpenembargoen i kraft.

1993: Libya motsetter seg ikke at de mistenkte stilles for retten i Skottland, men overlater beslutningen til dem.

11. november: Sikkerhetsrådet vedtar resolusjon 883 som skjerper sanksjonene.

1994: Muammar al-Gaddafi sier en rettssak i Haag kan løse konflikten.

1998, april: Libyske advokater for de to mistenkte er kommet til enighet med de etterlattes familier om å føre saken i Nederland etter skotsk lov.

21. juli: USA, Storbritannia og Nederland er enige om en skotsk/nederlandsk løsning og Sikkerhetsrådet slutter seg til i august.

1999, mars: Etter garantier fra Saudi-Arabias kong Fahd og Sør-Afrikas president Nelson Mandela, går Libya med på å utlevere de to.

5. april: De mistenkte flys til Nederland, FN suspenderer sanksjonene mot Libya.

6. april: De to libyerne blir fremstilt for retten. Storbritannia suspenderer økonomiske sanksjoner, men ikke USA.

20. april: EU suspenderer sanksjonene mot Libya.

7. juni: En skotsk domstol innvilger forsvarets anmodning om å utsette saken et halvt år.

2001, januar: Forsvaret avslutter brått sin saksfremstilling etter å ha innkalt bare tre vitner, mot aktoratets 230.

(Kilde: NTB)

<B>EN DØMT: Libaneseren Abdel Basset al-Megrahi (t.v.) ble funnet skyldig i bomben som drepte 270 mennesker i flyet i Lockerbie-tragedien.. Hans medsiktede, Al-Amin Khalifa Fahima (t.h.) ble frifunnet.