Dømt for 41 år gamle rasedrap

Den tidligere Ku Klux Klan-lederen Edgar Ray Killen (80) fikk dommen i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Juryen i Philadelphia fant i kveld den tidligere baptistpredikant Edgar Ray Killen skyldig i drapene på James Chaney (21), Andrew Goodman (20) og Michael Schwerner (24).

Dommen falt på dagen 41 år etter at de tre borgerrettighetsaktivistene ble bortført, mishandlet og drept i det rasedelte Mississippi i 1964, melder nyhetsbyrået AP. 

80-åringen risikerer inntil 20 års fengsel for hvert av de tre drapene. Straffeutmålingen er ventet på torsdag.

- Forsettlig drap

Den 41 år gamle saken ble gjenopptatt i fjor. Edgar Ray Killen, som var en lokal leder i rasistorganisasjonen Ku Klux Klan (KKK) på 1960-tallet under tilnavnet «Predikanten», er den første som er blitt tiltalt for trippeldrapet. 

Juryen brukte to dager på å komme til at Killen var skyldig i forsettlig drap. De ni hvite og tre svarte jurymedlemmene mente imidlertid at 80-åringen ikke kunne dømmes for overlagt drap.

Killen fortrakk ikke en mine da juryens kjennelse ble lest opp i retten i dag.

 Ifølge AP ble både han og jurymedlemmene eskortert ut av rettsbygningen av tungt bevæpnet  politi.

OFRENE: Fra venstre Michael Schwerner, James Chaney og Andrew Goodman. Foto: SCANPIX/AP
OFRENE: Fra venstre Michael Schwerner, James Chaney og Andrew Goodman. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Forsvant

De tre borgerrettsforkjemperne forsvant på mystisk vis sommeren 1964. Chaney, som selv var farget, arbeidet aktivt for å registrere fargede velgere i hjemstaten. Goodman og Schwerner, som var hvite, hadde reist fra New York for å delta i arbeidet.

Kvelden de forsvant var de på vei til ei nedbrent kirke i Neshoba-distriktet sør i Mississipi. De tre skulle granske brannen, som trolig var stiftet av rasister for å lokke de tre ungguttene ut dit.

På vei mot kirka ble bilen deres stanset. Politiet mente de hadde kjørt for fort og tok dem med til stasjonen. Da de slapp ut kort tid seinere sto opptil 20 KKK-medlemmer og ventet. De fulgte etter da de tre mennene kjørte bort. På en landevei presset de aktivistenes bil av veien og dro dem ut.

Schwerner, Chaney og Goodman ble banket opp før de ble skutt på kloss hold. Først 44 dager seinere ble likene funnet av FBI, begravd under fem meter leire.

Ingen tiltalt for drapene

Det lokale politiet gjorde minst mulig for å hjelpe etterforskerne som ble sendt til Mississippi.

Tre år seinere ble Edgar Ray Killen og 18 andre Mississippi-menn stilt for retten i forbindelse med drapene. Flere av dem var tilknyttet KKK, og rasehat skal ha vært motivet.

Ingen ble imidlertid tiltalt for drap, men for å ha konspirert for å krenke ofrenes borgerrettigheter.

Killen gikk fri fordi den helhvite juryen var delt i skyldspørsmålet. Én kvinne uttalte nemlig at hun ikke kunne dømme en pastor. Sju andre klansmenn ble dømt til mellom tre og ti år i fengsel for sammensvergelse. Ingen sonet mer enn sju år. 

Edgar Ray Killen har hele tiden hevdet sin uskyld, men hans egen bror visste ikke hva han skulle tro da «Predikanten» ble pågrepet og siktet for trippeldrapet i januar i år.

- Han nekter å snakke om drapene. Jeg vet ikke om han gjorde det eller ikke, sa Jerry Killen.

Til sammen åtte av de 18 KKK-medlemmene er ennå i live, men det er foreløpig ikke kjent om det kommer flere tiltaler.

- Vi arresterte Killen fordi han har holdt en høy profil, og vi visste hvor han var, sa Mississippi-sheriffen Larry Myers i januar.

«Mississippi i flammer»

Mississippi-saken skapte storm i USA på 60-tallet, da den ble et symbol på den svarte borgerrettsbevegelsen.

Drapene fikk fornyet oppmerksomhet i 1988, da regissøren Alan Parker fortalte historien på sin måte i suksessfilmen «Mississippi i Flammer».

I filmen spiller Gene Hackman og Willem Dafoe to FBI-agenter som ble sendt til Mississippi for å etterforske forsvinningene. De møter motstand i sørstats-samfunnet, og filmen skildrer hvordan fargede skremmes til taushet. De to FBI-agentene klarer likevel å felle et nettverk av lokale rasister.

Filmen bidro sterkt til at saken ble gjenopptatt, noe moren til offeret Andrew Goodman er glad for.

- Jeg vil ikke ha hevn - jeg vil ha rettferdighet, sier Carolyn Goodman (89) til The Times i forbindelse med gjenoptakelsen av saken.

• Tatt for 40 år gamle rasistdrap

• Rasistdrapene ingen ble dømt for

• Ku-Klux-Klan-leder må svare for drap (Dagbladet.no Pluss - forutsetter abonnement)

SATT I BRANN: Bildet viser det utbrente vraket av ofrenes bil.
DØMT: Edgar Ray Killen fikk dommen i dag - 80 år gammel.
BASERT PÅ HISTORIEN: Storfilmen «Mississippi i Flammer» av Alan Parker fra 1988.