Dømt for å fortelle om voldtekt

Kvinnen som hevdet hun ble voldtatt ble istedet dømt til å betale 20 000 kroner i oppreisning til den påståtte gjerningsmannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vil anbefale kvinnen å anke dommen, sier hennes advokat, Anne Hovde til Dagbladet.

Kvinnen ble dømt for å ha fortalt ansatte ved et krisesenter og nære venninner at hun ble voldtatt på en eksamensfest.

Kvinnen var foreberedt på at hun kom til å bli dømt for ærekrenkelser. Rettens formann, Marius Sandvig, mener kvinnen ikke klarte å bevise at hun ble voldtatt på en eksamensfest i 1996.

- Hun er derimot frifunnet for å ha anmeldt saken til politiet, og det er vi glade for. Det betyr at retten mener kvinner må kunne anmelde voldtekt i framtiden uten å risikere erstatningssøksmål, men de kan ikke fortelle det til noen andre enn politiet, selv ikke til personer med taushetsplikt, sier Hovde til Dagbladet :på nettet.

Mannen har hele tiden hevdet at kvinnen gjennomførte et frivillig samleie med han. Utsagnet om at han voldtok henne er nå mortifisert av Søre Sunnmøre herredsrett.

Lavere sum

Mannen, som gikk rettens vei mot kvinnen, er i begynnelsen av 30-årene. Han krevde opprinnelig 164 000 kroner i oppreisning og erstatning. Nå er han tilkjent 20 000 kroner i oppreisning. Kvinnen slipper også å betale mannens saksomkostninger.

Demonstrasjon

Da saken startet i Søre Sunnmøre herredsrett for to uker siden demonstrerte nærmere 50 aksjonister fra forskjellige kvinnegrupper i Norge utenfor sorenskriverkontoret i Volda.

Kvinneorganisasjoner over hele landet har nå startet en kronerulling slik at kvinnen kan få betalt oppreisningen og en eventuell ankesak.