Dømt for å ha ærekrenket presidenten

En redaktør og en journalist i Hviterussland er dømt til å arbeide som bygningsarbeidere i halvannet år i en fattigslig by på landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Alexander Lukashenko likte ikke det de to skrev. I dag ble ansvarlig redaktør Nikolai Markevich i avisa Pahonia, og journalist Pavel Mozheiko sendt til sin eksil til et av de minst utviklede områdene i landet.

I juni ble de funnet skyldig i å ha vanæret den eneveldige president Lukashenko. Det var første gang den nye loven ble brukt.

Begge ble opprinnelig dømt til 2,5 år i «begrenset frihet». Begge fikk dommene forkortet med et år like etter, melder nyhetsbyrået AP.

Markevich skal tilbringe det neste halvannet året i byen Osipovichi i Mogolyov-regionen, mens Mozheiko må holde seg i Zhlobin i Gomel-regionen.

Begge er små, fattige byer øst i landet som ble sterkt rammet av Tsjernobyl-ulykken i Ukraina i 1986.

Markevich og Mozheiko må arbeide som bygningsarbeidere i sitt eksil, og journalistene sammenligner selv straffen med forholdene under diktatoren Josef Stalin i Sovjet-tiden.

Stalin sendte gjerne intellektuelle kritikere til eksil i Sibir og andre avsidesliggende regioner.

- Parallellen til Stalin er åpenbar. Min bestefar ble undertrykt, og nå bruker de hviterussiske myndighetene de samme metodene, sier han.

Mozheiko sier han vil anke saken inn for FNs menneskerettighetskommite dersom ankene i det hviterussiske rettssystemet ikke fører fram.

Journalisten ble dømt i forbindelse med presidentvalget i september, hvor han ba velgerne om å ikke stemme på Lukashenko. 11 000 eksemplarer av avisa ble konfiskert før de ble distribuert.

President Lukashenko vant valget, men valget ble kritisert av flere vestlige land på grunn av omfattende valgfusk.

I dag ble også Hviterusslands TV-stasjon nektet å sende en russisk dokumentar om forsvinningen til flere fremstående hviterussere. TV-stajsonen ONT videresender som regel alle sendinger fra den russiske TV-stasjonen ORT.

Tidligere innenriksminister Yuri Zakharenko forsvant i mai 1999. Opposisjons-politikeren Viktor Gonchar og hans venn, forretningsmannen Anatoly Krasovsky, forsvant i september 1999. I juli i år 2000 forsvant også kameramannen Dmitry Zavadsky. Han jobbet for TV-stasjonen ORT.

President Alexander Lukashenko er beskyldt for å stå bak forsvinningene.

<B>ÆREKRENKET: Alexander Lukashenko bruker utradisjonelle metoder for å bli kvitt kritikerne.
<B>FORSVANT: Opposisjonspolitikeren Viktor Gonchar var en kjent kritiker av president Alexander Lukashenko.