Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dømt for å ha drept ekssvoger med overlegg

49-åringen som skjøt og drepte Helge Mannsverk (52) handlet med overlegg, konkluderer Indre Finnmark tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Fredag kom dommen der 49-åringen ble dømt til 17 års fengsel for å ha skutt Mannsverk på ei hytte i Gargoluoppal utenfor Kautokeino 9. mars i fjor. 49-åringen er også dømt for drapsforsøk på samboeren til Mannsverk.

Hans forsvarer Harald Stabell sier 49-åringen anket dommen på stedet.

Hevn Tingretten mener at 49-åringen oppsøkte samboerparet for å ta hevn for at de tidligere på dagen hadde anmeldt ham for promillekjøring med traktor. Få timer før de to fatale skuddene falt, blokkerte 49-åringen innkjørselen til hytta. Politiet rykket ut og beslagla førerkortet hans etter å ha tatt tester som konstaterte at han hadde 2,29 og 2,30 i promille.

Konflikt Dommen stiller spørsmål ved om tapet av førerkort for en bussjåfør er tilstrekkelig motiv til å drepe. Når retten svarer ja, tar de også med i vurderingen at den drapsdømte hadde et dårlig forhold til sin tidligere svoger Helge Mannsverk. Retten legger også vekt på at han både på telefon og SMS truet Mannsverk høsten 2012 etter den konfliktfylte skilsmissen fra 49-åringens søster.

- Uhell 49-åringen har hele tiden hevdet at skuddene på hytta ble avfyrt ved et uhell. Han fastholdt også i retten at han oppsøkte samboerparet for å skremme. Før Mannsverk ble truffet av et dødbringende skudd, hadde 49-åringen avfyrt ett skudd som bommet på samboeren.

Retten finner det «lite troverdig» at 49-åringen ikke visste at salongrifla var ladd med skarpe skudd, og at ladegrepene ble gjort i en reflekshandling.

Straffepåstanden fra aktor lød på 18 års ubetinget fengsel. 49-åringen er også dømt til å betale oppreisning og erstatning til samboeren og til Helge Mannsverks tre barn.

(NTB)


SKUTT OG DREPT: Det var den 52 år gamle Helge Mannsverk fra Alta som ble skutt og drept i Gàrggoluoppal i Kautokeino kommune lørdag 9. mars 2013. 
Foto: Privat
SKUTT OG DREPT: Det var den 52 år gamle Helge Mannsverk fra Alta som ble skutt og drept i Gàrggoluoppal i Kautokeino kommune lørdag 9. mars 2013. Foto: Privat Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!