Dømt for å ha flådd mann på nyttårsfest

Dømt til to og et halvt års fengsel for å ha flådd bekjent på fest. «Altfor strengt», mener mannens forsvarer.

DØMT: En mann i 20-åra ble i Fredrikstad tingrett (bildet) dømt for å ha flådd en annen mann på en nyttårsfest. Dommen blir anket. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
DØMT: En mann i 20-åra ble i Fredrikstad tingrett (bildet) dømt for å ha flådd en annen mann på en nyttårsfest. Dommen blir anket. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NB: Dagbladet advarer mot sterke bilder lenger ned i denne saken.

En mann i 20-åra er dømt til to og et halvt års fengsel for å ha flådd en bekjent mann (25) i forbindelse med en nyttårsfest i Fredrikstad. Dommen ankes.

Historien startet på formiddagen 1. nyttårsdag 2018 i kjølvannet av en nyttårsfest, da 25-åringen og den nå tiltalte mannen kranglet og havnet i et basketak. 25-åringen mistet bevisstheten i slåsskampen. Da han våknet igjen, hadde han to store sår på ryggen.

For mens fornærmede lå bevisstløs på magen flådde den nå domfelte mannen to store hudstykker på ca. 30x20 cm og 20x10 cm fra ryggen og flanken til fornærmede med en kniv eller annet skarpt redskap, ifølge den ferske dommen i Fredrikstad tingrett.

Mannen har erkjent straffskyld, men forklarte i retten at han ikke kan huske nøyaktig hva som skjedde. Både den domfelte og fornærmede har forklart at de slåss, men ingen av dem kan huske selve flåingen.

- Veldig forbanna

Redskapet som ble brukt er ukjent, men overlegen som behandlet skaden og som vitnet i retten via telefon, mener at det må ha vært et veldig skarpt objekt. Det kan ha vært avkuttet glass eller en veldig skarp kniv, påpekte han i retten.

I forbindelse med rettssaken i Fredrikstad tingrett sa den nå domfelte mannen til Dagbladet at selv om han ikke husker selve flåingen, husker han deler av hendelsesforløpet. Dette er grunnen til at han har erkjent forholdet.

I dommen fra Fredrikstad tingrett vises det til at mannen «har forklart at han husker at han sto bøyd over fornærmede, som lå svimeslått på gulvet, og så ned på ryggen hans mens han hadde noe i hånda. Han er ikke i tvil om at han handlet slik det er beskrevet i tiltalen, men han husker ikke at han skar i fornærmede eller hva slags redskap han brukte.»

Samtidig forklarte også mannen i retten at «Jeg var veldig forbanna på grunn av slåsskampen, og det bygde seg opp slik at jeg flådde ham».

Tiltalte har selv forklart at han antar at han gikk inn i en kort psykose på handlingstidspunktet, og viste til bruk av narkotiske stoffer og mangel på søvn i perioden før hendelsen.

A4-ARK: Det ble fjernet to store hudfliker fra mannens rygg. Foto: Politiet
A4-ARK: Det ble fjernet to store hudfliker fra mannens rygg. Foto: Politiet Vis mer

Det skal ha vært rus inne i bildet da hendelsen fant sted, og mannen har flere rusrelaterte dommer på seg fra tidligere.

- Altfor streng

I tillegg til dommen på to og et halvt års fengsel, er mannen også dømt til å betale 100 000 kroner i oppreisningserstatning til fornærmede. Mannen har anket dommen.

- Dommen er altfor streng, sier mannens forsvarer, advokat Harald Otterstad, som viser til rettspraksis i liknende saker.

Like før rettssaken startet erkjente mannen skyld.

- Min klient har gitt en uforbeholden tilståelse, han har lettet rettsbehandlingen ved å innta den holdningen til handlingen. Jeg synes ikke retten har hensyntatt de formildende omstendighetene i denne saken i god nok grad, og derfor er det naturlig at den blir prøvd i lagmannsretten, sier Otterstad til Dagbladet og legger til:

FOSVARER: Harald Otterstad er mannens forsvarer. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
FOSVARER: Harald Otterstad er mannens forsvarer. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer

- Selvfølgelig skal han ha straff, men dette er for drøyt. Halvannet år hadde vært et riktigere nivå.

Otterstad forteller at hans klient var forberedt på soning, selv om han hadde forventet en mildere dom.

- Han kjente aktors påstand, så det kom ikke som lyn fra klar himmel. Han tok det med fatning. Men vi har gått gjennom rettspraksis for sammenliknbare saker, og han har ut fra det tenkt at dommen bør ende på rundt halvannet år.

- En stor belastning

Fornærmedes bistandsadvokat Hilde Jæger sier til Dagbladet at 25-åringen er kjent med dommen.

- Han har ikke rukket å lese dommen ennå, da den ble avsagt i dag. Han er imidlertid kjent med domsslutningen, sier Jæger.

- STOR PÅKJENNING: Bistandsadvokat Hilde Jæger sier det har vært en stor påkjenning for hennes klient å møte i retten. Her er hun avbildet med aktor Nils Vegard. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
- STOR PÅKJENNING: Bistandsadvokat Hilde Jæger sier det har vært en stor påkjenning for hennes klient å møte i retten. Her er hun avbildet med aktor Nils Vegard. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer

Hun hadde lagt ned påstand om at tiltalte i saken skulle betale ménerstatning på 210 423 kroner, men ble ikke hørt.

- Min klient mener at retten har lagt gal bevisvurdering til grunn, når retten ikke finner det sannsynliggjort at han har fått varig og betydelig skade som gir krav på menerstatning.

Det er automatisk ankerett i saken.

- Han opplever det som en svært stor belastning å måtte gå og vente på at saken skal komme opp for retten på nytt.

- Hørte et smell

En venn av 25-åringen fortalte i retten at de var en gjeng på fest hjemme hos fornærmede i Fredrikstad for å feire nyttårsaften, og at flåingen skal ha skjedd på morgenkvisten, mens festen fortsatt pågikk.

Fornærmede og tiltalte var bekjente, men ikke venner. Tiltalte skal ha kommet til festen for å snakke med fornærmede, fordi de hadde en konflikt.

SKADET: Her er 25-åringens rygg etter at han ble flådd på en fest i fjor. Foto: Politiet
SKADET: Her er 25-åringens rygg etter at han ble flådd på en fest i fjor. Foto: Politiet Vis mer

25-åringens kompis fortalte i retten at de på morgenen fikk beskjed av fornærmede om å gå ned i kjelleren.

- Så hørte jeg et smell oppe, og da jeg går opp trappa finner jeg han halvveis stående. Da ser jeg at her har det skjedd noe. Han er full av blod og jeg får sjokk. Jeg er ikke vant til å se så mye blod. Jeg tar han med ned trappa og får han på legevakta, fortalte vitnet.

25-åringen har vært sykmeldt i ett år etter hendelsen, og har gjennomgått en hudtransplantasjon, der det ble hentet hud fra lårene. Dette har gitt ham to store arr på ryggen.

Etter den alvorlige hendelsen flyttet han ut av leiligheten og hjem til foreldrene sine.

- Jeg orket ikke være der mer. Jeg tenkte bare på det som hadde skjedd der, sa han i retten.

- Ikke greit

Den nå domfelte mannen ga uttrykk for at han angret da han forklarte seg i tingretten.

- Jeg husker at jeg slo ham i svime, men det jeg gjorde med ryggen hans etterpå var å dra strikken altfor langt. Det er ikke greit i det hele tatt. Når jeg hører at jeg har skadet han for resten av livet, og at han ikke kan bo i leiligheten mer, kjenner jeg det på samvittigheten. Jeg husker ikke hvordan jeg gjorde det eller hva jeg brukte.

- Når jeg hører hvordan han har det, synes jeg synd på ham og de rundt ham, sa mannen i retten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer