Dømt for å ha gjort Kjetil Rusvik invalid

- Mishandling, slår retten fast.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• - Tok løpefart og sparket ham

• 30 så Kjetil ble slått i koma

• Kjetil ble invalid for 300 kroner

(Dagbladet.no): Torsdag ble de tre ungguttene som sto tiltalt for å ha mishandlet og ranet Kjetil Rusvik (32) på Holmlia dømt til fengsel for grov vold og grovt ran under særdeles skjerpende omstendigheter. Retten pekte ut en 18-åring av chilensk opprinnelse om hovedmann. Han fikk fire år og ni måneders fengsel.

Retten fant det sannsynlig at nordmannen av chilensk opprinnelse sparket Rusvik i hodet slik at han fikk skadene. Blant annet fant de det såkalte amerikanske fotballsparket bevist. Men det legges til grunn at den samlede volden påførte Rusvik hjerneskaden.

18-åringen har hele tiden nektet straffskyld på alle punkt i saken, men retten fant ikke hans forklaring troverdig.

De to medtiltalte, en 20-åring fra Askim og en 18-åring fra Oslo, fikk begge fire år og seks måneders fengsel. De sa seg delvis skyldige da rettssaken startet i august, men nektet for ranet. Retten fant ikke forklaringen deres omkring ranet troverdig.

- Forsettlig

BLE RANET OG SLÅTT NED: Her går Kjetil Rusvik inn på bussen hvor han senere ble slått og mishandlet. Foto: POLITIET
BLE RANET OG SLÅTT NED: Her går Kjetil Rusvik inn på bussen hvor han senere ble slått og mishandlet. Foto: POLITIET Vis mer

Til grunn for straffen, la retten flere skjerpende omstendigheter.

- Volden var uprovosert. Rusvik var forsvarsløs og i edru tilstand ville de skjønt at han var handikappet, sa dommeren i dagens domsavsigelse. Det ble lagt til at volden bærer preg av mishandling, og retten finner det bevist at det dreide seg om grovt ran i vinnings hensikt og grov vold under særdeles skjerpende omstendigheter.

Den 18-år gamle gutten innrømmet å ha slått Kjetil Rusvik, og forklarte i likhet med 20-åringen at de ble provoserte da Kjetil Rusvik grep en av kameratene i kragen.

- Retten finner det bevist at de handlet med forsett. De så skadene og volden. Rusvik falt sammen etter spark og slag utenfor bussen. Likevel fortsatte de, het det i dagens domsavsigelse.

De tre må betale 3 millioner i erstatning til Rusvik. Bistandsadvokat Jan Gunnar Ness ba om 5 millioner kroner i erstatning til Rusvik under rettsaken.  

Alle tre tok betenkningstid.

Aktor la i slutten av august ned påstand om seks års fengsel for de tre guttene som sto tiltalt. Retten fant dette for strengt, da det er en høyere straff enn minstestraffen for forsettlig drap. De tok også hensyn til at norsk-chileneren bare var 17 år da mishandlingen fant sted, og at de to andre til en viss grad har hjulpet til med oppklaring av saken.

For 200 kroner

Rusvik ble totalt pleietrengende etter den grove volden han ble utsatt for utenfor og i en buss på Holmlia 7. januar i år.

200 kroner var utbyttet de tre ransmennene satt igjen med.

Ingen av de andre passasjerene på bussen grep inn da Rusvik ble slått ned og deretter mishandlet. Det var minst 30 mennesker på bussen som så Rusvik ble slått i koma. Bussen var videoovervåket, og politiet har derfor hele det brutale overfallet på film. Rusvik mistet bevisstheten og segnet om. Da han ble innlagt, var det usikkert om han ville overleve.

Som en kollisjon

Legen som vitnet under rettssaken sammenlignet skadene på Rusviks med skader etter en bilkollisjon i 80 kilometer i timen, eller med fall fra stor høyde med hodet først. Han mente slagene måtte ha blitt påført med stor energi.

32-åringen ble skadd for livet og sitter nå i rullestol. Han er helt pleietrengende og kan ikke kommunisere. Framtida til Rusvik er å bo på sykehjem på Kolbotn.

Før Kjetil Rusvik ble invalidisert, hadde han kjempet seg tilbake til livet fra en trafikkulykke som sendte ham i koma som 17-åring. Han arbeidet i parkvesenet og hadde ifølge moren Ruth Rusvik et godt og velfungerende liv.

- De tok ikke livet av ham, men de tok livet fra ham, sa aktor Johan Øverberg i sin sluttprosedyre.

<B>FULGTE SAKEN:</B> Kjetil Rusvik var tilstede i retten da rettssaken mot de tre tiltalte ble innledet.