Dømt for å ha HIV-smittet 426 barn

Fem sykepleiere og én lege dømt til døden i Libya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En domstol i Libya dømte i dag fem sykepleiere fra Bulgaria og en palestinsk lege til døden for å bevisst ha smittet mer enn 400 barn med HIV på slutten av 90-tallet.

De seks domfelte har sittet fengslet i snart sju år. De ble dømt til døden i 2004, men høyesterett beordret en ny rettssak etter sterke internasjonale protester mot dommen. De tiltalte nektet alle for å ha smittet barna, da de forklarte seg i retten i november.

- Ingen lege eller sykepleier ville turt å utføre en slik grusom kriminell handling, sa sykepleier og tiltalt Cristiana Valcheva, som understreket sin sympati med ofrene og deres pårørende.

Valentina Siropulo fortalte om sine sju år i Libya.

- Jeg har bare jobbet som sykepleier i seks måneder. Resten av tiden har jeg sittet i fengsel.

Mangel på bevis

Francois Cantier fra Advokater uten grenser, har fulgt rettssaken som han mener ikke har kommet med vitenskapelige bevis. Forskning utgitt i denne måneden viser at barna var smittet før de seks tiltalte begynte å jobbe på sykehuset.

- Vi trenger vitenskapelige bevis. Det er et medisinsk tema, ikke et juridisk tema, sier Cantier.

DØMT TIL DØDEN: De seks tiltalte har fulgt rettssaken bak gitter i rettssalen i Tripoli. I dag ble de dømt til døden. Foto: Scanpix
DØMT TIL DØDEN: De seks tiltalte har fulgt rettssaken bak gitter i rettssalen i Tripoli. I dag ble de dømt til døden. Foto: Scanpix Vis mer

Flere europeiske land, USA og en rekke internasjonale organisasjoner anklager Libya for å bruke helsepersonellet som syndebukker for dårlige hygieniske forhold på sykehuset der de jobbet. Bulgaria har kjempet for å få sine landsmenn løslatt og hevder smitten skyldes manglende hygiene på sykehuset, ikke personalets egne handlinger.

Men dommeren Mahmoud Hawissa leste opp dommen i dag i retten i Tripoli. De domfelte har mulighet til å anke dommen til høyesterett.

50 barn er døde

Rettssaken har allerede blitt et problem for Libyas forhold til vesten og Libyas leder Moammar Gadhafi har blitt presset av flere land i Europa og USA for å løslate helsepersonellet.

Men i Libya har presset for en fellende dom vært hardt. Slektninger av de syke barna demonstrerte utenfor rettssalen i dag med store plakater «død over barnemorderne» og «HIV lagd i Bulgaria». Rundt 50 av barna er døde av AIDS etter å ha blitt smittet på sykehuset i Benghazi.

Dømt for å ha HIV-smittet 426 barn