STORT BESLAG: I leilighetene som er knyttet til noen av de siktede fant politiet blant annet en kilo «crystal meth», skarpladde pistoler og automatvåpen av typen AK-47. Foto: POLITIET
STORT BESLAG: I leilighetene som er knyttet til noen av de siktede fant politiet blant annet en kilo «crystal meth», skarpladde pistoler og automatvåpen av typen AK-47. Foto: POLITIETVis mer

Dømt for å ha skutt politispaner - nå er han tatt for dette beslaget

Oslopolitiet fant skarpladde våpen, rekordbeslag «crystal meth» og «våpensmie» 250 meter fra politihuset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Patruljen fra Grønland politistasjon som sist onsdag skulle gjøre en relativt rutinemessig undersøkelse av en leilighet bare 250 meter fra politihuset, gjorde et aldri så lite kupp.

I tillegg til funn av skarpladde pistoler gjorde politiet det som trolig er et rekordbeslag av det narkotiske stoffet «crystal meth» i Oslo.

Samtidig fant etterforskerne uferdige våpen, en 3D-printer og verktøy som har fått politiet til å karakterisere leiligheten som en «våpensmie».

- Leiligheten bar preg av det foregikk produksjon av våpen, våpendeler eller at de modifiserte skytevåpen. Blant beslagene var en AK-47, sier politiførstebetjent Marius Erlandsen ved Grønland politistasjon, til Dagbladet.

- PRØVDE Å DREPE POLITIMANN: For 13 år siden ble den i dag 49 år gamle filippineren dømt for drapsforsøk etter at han i 1999 skjøt en av politiets narkospanere i magen da den narkodømte mannen skulle pågripes. Arkivfoto: NTB SCANPIX
- PRØVDE Å DREPE POLITIMANN: For 13 år siden ble den i dag 49 år gamle filippineren dømt for drapsforsøk etter at han i 1999 skjøt en av politiets narkospanere i magen da den narkodømte mannen skulle pågripes. Arkivfoto: NTB SCANPIX Vis mer

Totalt ble seks skytevåpen beslaglagt, fordelt på leiligheten ved politihuset på Grønland og i en leilighet på Rødtvet i Oslo som etterforskerne skaffet seg tilgang til under den første ransakingen.

Skjøt politimann Dagbladet skrev tidligere i dag at beslagene i forrige uke knyttes til et miljø bestående av kriminelle med bakgrunn fra Filippinene, Vietnam og Thailand.

Blant de fire som så langt er pågrepet i saken, er en 49 år gammel mann som i 1999 var nær ved å drepe en politimann i Oslo da han skjøt en narkospaner som var i ferd med å pågripe ham. Mannen ble dømt til fire og et halvt års fengsel for drapsforsøket.

På lørdag ble norskfilippineren besluttet varetektsfengslet, siktet for å blant annet ha oppbevart flere skytevåpen sammen med  en jevnaldret filippinsk mann som befant seg i samme leilighet da politiet dukket opp.

- Det å få seks slike våpen bort fra gata er i seg selv et svært viktig stykke politiarbeid. Dette ser også ut til å nærmest ha vært en våpensmie der de hadde utstyr til å lage våpendeler de manglet, det er i så fall svært bekymringsfullt,sier stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon, til Dagbladet.

Etterforsker 3D-printing Beslaget av 3D-printeren i en av leilighetene kan være det første som knyttes til ulovlig våpenproduksjon i Norge.

«VÅPENSMIE»Politiet mener at blant annet denne arbeidsbenken viser at noen som disponerte leiligheten var i full gang med å modifisere våpen eller lage nye våpendeler til kriminelt bruk. Foto: POLITIET
«VÅPENSMIE»Politiet mener at blant annet denne arbeidsbenken viser at noen som disponerte leiligheten var i full gang med å modifisere våpen eller lage nye våpendeler til kriminelt bruk. Foto: POLITIET Vis mer

Det avanserte verktøyet har de siste årene har blitt bredere tilgjengelig for privatpersoner og mindre bedrifter. Internasjonalt har det blitt kjent at det blant annet er mulig å lage høykapasitets-magasiner til automatvåpen med plastmasse og relativt rimelige 3D-printere, basert på nedlastbare modelldata. Men det finnes også eksempler på eksperimentelle modeller av hele skytevåpen produsert av privatpersoner på denne måten.

Etter ransakingen har tekniske eksperter bistått Grønland politistasjon med undersøkelsene av utstyret.

- Hva tenker du om at en person som er dømt for å ha skutt en politimann igjen blir knyttet til blant annet skytevåpen?

- Det sier vel noe om hva slags miljø vi snakker om her. Den gang kunne politimannen like fort ha mistet livet som overlevd, sier stasjonssjef Stølen.

Farlig dop Også selve narkotikabeslaget, fordelt og vakuumpakket i flere poser, er svært uvanlig.

BRUKT SOM «VÅPENSMIE»: I en utleieleilighet i denne bygården like ved politihuset i Oslo fant politiet flere funksjonelle skytevåpen i tillegg til våpendeler, verktøy og en 3D-printer. Etterforskerne tror utstyret ble brukt til å modifisere våpen eller gjøre plomberte/ødelagte skytevåpen brukbare. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTIANSEN
BRUKT SOM «VÅPENSMIE»: I en utleieleilighet i denne bygården like ved politihuset i Oslo fant politiet flere funksjonelle skytevåpen i tillegg til våpendeler, verktøy og en 3D-printer. Etterforskerne tror utstyret ble brukt til å modifisere våpen eller gjøre plomberte/ødelagte skytevåpen brukbare. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTIANSEN Vis mer

- Det ble beslaglagt rundt en kilo «ice»,  et av de største beslagene av dette stoffet i Oslo noensinne. Nå får etterforskningen videre vise hvor omfattende denne saken er, sier Stølen.

 Den krystalliserte varianten av metamfetamin, som kalles «ice» eller «crystal meth», er regnet som mye sterkere og mer skadelig, og stoffet er ennå svært lite utbredt i Norge sammenlignet med de mer kjente pulverstoffene.

Men «ice» har de siste årene fått fotfeste særlig i norskvietnamesiske kriminelle miljøer i Oslo. En kilo av stoffet, som vanligvis har svært høy renhetsgrad, kan sammenlignes med 2,5 kilo amfetamin, og har trolig millionverdi brutto. Til sammenligning opplyste Kripos i fjor høst at det i løpet av to år var beslaglagt totalt 4,7 kilo «ice» i hele Norge.

- Nekter straffskyld Fire personer ble fredag og lørdag besluttet varetektsfengslet, og det blir trolig flere pågripelser i saken.

Den siktede 49-åringen nekter straffskyld for våpensiktelsen. Det er foreløpig uklart om han knyttes direkte til narkotikabeslaget.

VÅPENDELER: Politiet undersøker nå hva som kunne gjøres med utstyret de siktede hadde i «våpensmia». Foto: POLITIET
VÅPENDELER: Politiet undersøker nå hva som kunne gjøres med utstyret de siktede hadde i «våpensmia». Foto: POLITIET Vis mer

- Min klient benekter ethvert kjennskap til det som er siktelsens innhold. Utover det er det for tidlig for meg å kommentere saken, sier den drapsforsøksdømte 49-åringens forsvarer, advokat Roland Kjeldahl, til Dagbladet.

Heller ikke forsvarerne til de andre siktede ønsket i går å uttale seg, med henvisning til hemmeligholdte dokumenter i saken.

Blant de siktede er samboeren til en av mennene som disponerte leiligheten på Tøyen, men kvinnen regnes som perifer i saken og ble bare besluttet varetektsfengslet i én uke. Hun har bekreftet i avhør at hun i et par måneders tid hadde kjent til at kjæresten hadde ulovlige våpen i leiligheten, ifølge en kjennelse fra Oslo tingrett.

CASH: «Til mat og drikk Bror (...) Og kose pakke» står det på lappen som ble funnet i forbindelse med dette pengebeslaget. Foto: POLITEIT
CASH: «Til mat og drikk Bror (...) Og kose pakke» står det på lappen som ble funnet i forbindelse med dette pengebeslaget. Foto: POLITEIT Vis mer
ELDRE VÅPEN: Noen av automatvåpnene var plomberte eller manglet sentrale deler, men etterforskerne tror de var i ferd med å gjøres funksjonelle. Foto: POLITIET
ELDRE VÅPEN: Noen av automatvåpnene var plomberte eller manglet sentrale deler, men etterforskerne tror de var i ferd med å gjøres funksjonelle. Foto: POLITIET Vis mer