Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dømt for å ha truet «svinet og hunden» Abid Raja med å dra til helvete

Mohyeldeen Mohammad (32) fikk to og et halvt år fengsel.

HÅPER PÅ ET ENDELIG PUNKTUM: Stortingsrepresentant Abid Raja (V) takker PST for god oppfølging - her under en spørretime på Stortinget tidligere i år. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix
HÅPER PÅ ET ENDELIG PUNKTUM: Stortingsrepresentant Abid Raja (V) takker PST for god oppfølging - her under en spørretime på Stortinget tidligere i år. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Islamisten Mohyeldeen Mohammad er dømt til 2 år og 6 måneder i fengsel for trusler mot Venstres stortingsrepresentant Abid Raja.

Meldingene, der Mohammad skriver at Raja må brenne i helvete, ble sendt i september 2016.

Dommen er i tråd med statsadvokat Frederik G. Rankes påstand.

I tillegg er Mohammad også dømt til å betale 150.000 kroner i oppreisning til Raja.

Mohammads forsvarer Brynjar Meling opplyser til NRK at dommen vil bli anket.

Stortingsrepresentanten skriver i en sms til Dagbladet at han er lettet og glad for dommen.

- Jeg vil takke Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) for god oppfølging av meg gjennom hele perioden. Det har vært belastende og er fremdeles pressende å leve med disse truslene.

- Jeg håper det snart blir satt et endelig punktum, og at islamistene og ekstremistene lærer å følge demokratiets spilleregler, skriver Abid Raja i kommentaren.

- HAR ALDRI TRUET: Mohyeldeen Mohammad (bakerst) anker trusseldommen fra Oslo tingrett. Arkivfoto: Ralf Lofstad/Dagbladet.
- HAR ALDRI TRUET: Mohyeldeen Mohammad (bakerst) anker trusseldommen fra Oslo tingrett. Arkivfoto: Ralf Lofstad/Dagbladet. Vis mer

Mohammad har sittet i varetekt mens trusselsaken mot ham er blitt behandlet i Oslo tingrett. Han nektet straffskyld da saken startet.

- Jeg har aldri truet ham, og å si hva jeg mener om ham, finner jeg er innenfor ytringsfriheten. Å si ditt svin, dra til helvete er ikke hverdagskost, men vi sier det her i Norge, sa Mohammad (32) som har bodd i Norge siden han var tre år.

Svin, hund og vantro

En åtte minutter lang video ble publisert på Youtube 27. september 2016, tre dager etter at Mohammad hadde sendt tre tekstmeldinger til Raja.

I disse meldingene beskriver han Venstre-politikeren blant annet som et svin, en hund og en vantro og at han ikke har en rett til å kalle seg muslim.

Det samme går igjen i filmen som ble spilt inn med blant andre Arfan Bhatti til stede og hvor det ble lagt inn en såkalt IS-hymne som synges i bakgrunnen.

Nikab og burka

Mohammad forklarte i retten at han ville «irettesette» Raja etter uttalelser han hadde kommet med om nikab og burka.

- Jeg prøvde å ringe han, fordi han hadde sagt at han fikk vemmelse og ble kvalm av nikab. Han mobbet en allerede svak gruppe i samfunnet, sa Mohammad.

– Jeg fikk ikke svar. Da sendte jeg melding, forklarte han ifølge NRK.

- Ingen tvang å bo her

Abid Raja skkriver at det ikke er noen tvang å bo her dersom «disse ekstermistene» ikke liker Norge og norske verdier.

- Og velger de å bo her, må de forstå et her gjelder ytringsfriheten, religionsfrihet, likestilling og mangfold. Jeg akter å fortsette min kamp mot all rasisme og ekstremisme. Vi må våge å stå oppreist mot disse totalitære kreftene, kommenterer Abid Raja.

- Kan inspirere ukjent krets

I dommen beskriver Oslo tingrett at «trusselen er spesielt skremmende fordi en ukjent krets av personer kan tenkes å la seg inspirere til drap eller annen vold».

Det vil være en fare som stadig truer, uavhengig av om Raja fortsetter å ha politiske verv, heter det i dommen fra Oslo tingrett.

- Det er en godt vurdert og grundig dom. Det ser ut som vi har fått medhold på alt det mest vesentlige, og det er vi selvsagt godt tilfreds med. Dette var et angrep på demokratiske verdier, sier statsadvokat Frederik G. Ranke til NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!