Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Julio Kopseng dømt igjen

Dømt for å ha vold­tatt to kvinner. Kan ikke få mer straff

Er fra før dømt for overgrep mot 19 kvinner.

DØMT IGJEN: Julio Kopseng (41) er dømt for å ha voldtatt to kvinner. Han sitter allerede i forvaring, dømt for overgrep mot 19 kvinner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DØMT IGJEN: Julio Kopseng (41) er dømt for å ha voldtatt to kvinner. Han sitter allerede i forvaring, dømt for overgrep mot 19 kvinner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Serievoldtektsdømte Julio Kopseng (41) er i Oslo tingrett dømt for å ha voldtatt ytterligere to kvinner. Med den nye dommen er han til sammen dømt for overgrep mot 21 kvinner, men blir ikke idømt straff denne gangen, fordi han allerede soner lovens maksimumsstraff.

- Dommen blir anket. Vi er nektet å føre bevis vi føler er relevante, sier Kopsengs forsvarer Sigurd Klomsæt til Dagbladet.

Han sikter blant annet til et jurymedlem fra den forrige rettssaken mot Kopseng som høsten 2016 varslet Klomsæt og Dagbladet om det han opplevde som forutinntatthet i juryen. Han ble avskåret som vitne av retten, med begrunnelsen at vitnemålet ikke ville være relevant for denne rettssaken.

- Dopet ned venninne

Trine Rjukan er bistandsadvokat for den ene fornærmede, en 43-årig kvinne fra Østlandet som tidligere jobbet sammen med Kopseng i en klesbutikk, og som anmeldte ham i 2016. Retten finner det bevist at danseren etter en bytur høsten 2012 dopet ned venninna, tok henne med hjem til sitt hjem på Disen nord i byen og voldtok henne.

- Det har vært en vond og lang prosess før min klient tok mot til seg og valgte å anmelde voldtekten, og hun har kjempet seg gjennom rettssaken. Nå føler hun bare stor lettelse og glede over at hun ble trodd på fullt og helt av retten. Hun opplever dommen som en stor seier, sier Rjukan til Dagbladet.

Den 41-årige danseren, stripperen og tidligere eventbyråeieren ble våren 2016 idømt lovens strengeste straff - 21 års forvaring med 10 års minstetid - i Borgarting lagmannsrett. Siden straffen ikke er tidsbegrenset og kan fornyes så lenge retten kommer til at Kopseng utgjør en samfunnsfare, kan han bli sittende i fengsel livet ut.

Fordi 41-åringen ikke kan idømmes mer straff, ønsket Oslo statsadvokatembeter å unngå en ressurskrevende rettssak og heller konstatere danserens skyld gjennom en såkalt prosessøkonomisk påtaleunnlatelse.

KLANDRET SEG SELV: Charlotte Engen Steine ble voldtatt av Julio Kopseng høsten 2008. Selv om den profilerte danseren ble dømt i retten, følte hun skyld for det som skjedde. Video: Ralf Lofstad og Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer

Kopseng, som hele tida har nektet for å ha voldtatt noen, ønsket på sin side å kjøre saken i retten, og hovedforhandlingen foregikk over fire dager i slutten av november.

Fem voldtekter

Den andre fornærmede er en 33-årig kvinne fra Vestlandet som i noen måneder i 2006 levde i et forhold med Kopseng. Retten kommer til at han dette året forgrep seg på henne fem ganger.

AKTOR: Konstituert statsadvokat Ane Evang førte saken for påtalemakten.
Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB Scanpix
AKTOR: Konstituert statsadvokat Ane Evang førte saken for påtalemakten. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB Scanpix Vis mer

- Hun er kjempefornøyd, og opplever å ha blitt trodd, sier 33-åringens bistandsadvokat Line Jacobsen Vestengen til Dagbladet.

43-åringen har fått «standardbeløpet» ved voldtekt, 150 000 kroner, i erstatning. For 33-åringen kommer retten til at hun fikk en ekstrabelastning ved de gjentatte voldtektene og påfølgende psykiske problemer, og tilkjenner henne 200 000 kroner.

Kopseng var tiltalt for å ha dopet ned også 33-åringen ved en anledning høsten 2006, men retten fant ikke dette bevist utover rimelig tvil, siden hun selv fortalte at hun var beruset da hun oppsøkte ham på Disen etter å ha mistet lommebok og mobil etter en taxitur. De tviler imidlertid ikke på at han tok seg til rette overfor henne mens hun sov og ikke kunne yte motstand.

Ingen tvil

33-åringen anmeldte Kopseng i 2015. Forsvarer Klomsæt har sagt at det i store voldtektssaker «ofte er noen henger seg på» som fornærmede, men retten legger mer vekt på at flere vitner forklarte at småbarnsmoren betrodde seg om overgrep fra danseren mange år før sakskomplekset begynte å versere i media.

«Etter rettens vurdering er det ingen holdepunkter for at fornærmede har avgitt uriktig forklaring eller falsk anmeldelse», skriver fagdommer Jonas Petter Madsø i dommen.

Kvinnen forklarte i retten at hun hadde ufrivillig sex med Kopseng ved flere anledninger da hun tøyde ut etter trening og sa nei. Fordi loven krever «vold» eller «truende atferd» for å definere en slik hendelse som voldtekt, ble ikke danseren dømt for dette.

Stemte ikke overens

Under rettssaken påpekte Kopsengs forsvarer Sigrud Klomsæt hvor vanskelig det er å føre bevis for forhold som ligger så langt tilbake i tid som i denne saken. Han trakk også de fornærmede og deres vitners troverdighet i tvil.

Blant annet fant Klomsæt det usannsynlig at 43-åringen i det hele tatt kunne havnet i Kopsengs leilighet på Disen, med utgangspunktet at de skulle dele taxi til hvert sitt hjem. Dette med begrunnelsen at de bodde på vidt forskjellige steder i byen. Et vitnes beskrivelse av en mann på et utested samme kveld stemmer heller ikke overens med Kopsengs utseende.

Tingretten merker seg dette, men synes at andre bevis trumfer denne framstillingen, blant annet bankutskrifter som viste at både 43-åringen og Kopseng befant seg på samme utested i det aktuelle tidsrommet. Sentralt står dessuten en SMS-utveksling mellom de to året etter, da danserens identitet var offentliggjort på det høyreekstreme nettstedet Fyret.nu.

FORSVARER: Sigurd Klomsæt har vært Kopsengs forsvarer siden i fjor.
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
FORSVARER: Sigurd Klomsæt har vært Kopsengs forsvarer siden i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

«Du misforstår, synes ikke den gangen på Disen var så jævlig alright. Ble kvalm av hele greia, er blitt god på å gå videre i livet og god på å skjule ting», skrev kvinnen til Kopseng.

Gir media skyld

Kopseng mener han er utsatt for et komplott fra de fornærmede kvinnene i hele sakskomplekset mot ham. Motivet skal være hevn for at han såret deres følelser, og/eller at de er ute etter erstatningspengene.

Han mener seg også massivt forhåndsdømt av politi, påtalemakt og media.

- Det er tøft i fengselet. Det er på grunn av det du og dine kolleger skriver, sa han til Dagbladet under en pause i hovedforhandlingen.

Forsvarer Klomsæt har tidligere meldt forvaringsdommen fra 2016 inn for Den europeiske menneskerettsdomstol, men blitt avvist. Han jobber også med å få saken gjenopptatt.

Opprinnelig omfattet den «nye» etterforskningen fem kvinner, men for tre av disse ble saken henlagt fordi politiet ikke fant tilstrekkelige bevis til at de skulle bli omfattet av tiltalen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!