Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dømt for å kalle Sumaya Jirde Ali «korrupt kakerlakk». Går til Høyesterett

Høyesterett skal behandle anke fra kvinne (70).

HETS: Forfatter og samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali ble kalt «korrupt kakkerlakk» av en kvinne. Nå havner saken i Høyestrerett. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
HETS: Forfatter og samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali ble kalt «korrupt kakkerlakk» av en kvinne. Nå havner saken i Høyestrerett. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

En 70 år gammel kvinne ble i juni dømt til 14 dagers ubetinget fengsel i Gulating lagmannsrett, etter at hun omtalte forfatter Sumaya Jirde Ali som «korrupt kakerlakk» i et kommentarfelt på Facebook.

- Jeg er ikke rasist, men de som kommer til Norge, må oppføre seg skikkelig. Jeg angrer ingenting, sa kvinnen til Bergensavisen da statsadvokaten tok ut tiltale i oktober.

Forsvarer Laila Kjærevik sa da at de ville anke dommen til Høyesterett.

Nå har ankeutvalget besluttet at anken over dommen vil behandles av Høyesterett.

«Må tåle slike ytringer»

Kommentaren kvinnen ble dømt for, skrev hun i september 2017. Kvinnen mente at utsagnet var omfattet av ytringsfriheten, og at Ali, som aktiv samfunnsdebattant, måtte tåle slike ytringer.

Kvinnen skrev kommentaren i gruppa «Vi som støtter Sylvi Listhaug», og kommentaren lød slik: «Fandens svarte avkom reis tilbake til Somalia og bli der din korrupte kakerlakk.»

I oktober uttalte Ali at kommentaren bare var en av mange hun hadde fått på få år som offentlig person.

- Jeg var ikke kjent med at det var tatt ut en tiltale, og jeg har ingen kommentarer til den saken. Men hetskampanjen mot meg har vært kontinuerlig siden jeg sto fram i offentligheten i 2016, sier Ali til BA.

Skjerpet straff

I tingretten fikk kvinnen 24 dagers betinget fengsel og en bot på 10 000 kroner. Hun ble også idømt å betale saksomkostninger på 2000 kroner. Da saken kom opp i lagmannsretten, ble straffen skjerpet til 14 dagers ubetinget fengsel, i tråd med påtalemyndighetens påstand.

Høyesterett har nå godtatt å overprøve om utsagnet rammes av straffeloven § 185 om hatefulle ytringer. Både lovanvendelse og straffutmåling vil behandles.

Norsksomaliske Sumaya Jirde Ali er forfatter og samfunnsdebattant. I mars mottok hun Forfatterforeningens ytringsfrihetspris.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media