Dømt for å kjøre inn i folkemengde med Koenigsegg

Nordmannen som braste med Koenigsegg inn i en polsk folkemengde, ble fredag dømt til en betinget straff på ett år og åtte måneders fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Nordmannen som braste med Koenigsegg inn i en polsk folkemengde, ble fredag dømt til en betinget straff på ett år og åtte måneders fengsel.

Verken den 42 år gamle trønderen eller forsvareren hans var til stede, da dommer Marzena Lehwark ved tingretten i Poznan fredag ettermiddag avsa dommen.

Hun konstaterte at 42-åringen gjorde seg skyldig i uaktsomt å ha forårsaket en katastrofe i trafikken og for å ha brutt den polske veitrafikkloven ved å holde en hastighet som var langt over den tillatte.

Tiltalte manøvrerte kjøretøyet sitt på en slik måte at han mistet kontrollen - da han overvurderte sine egne kjørekunnskaper for å vise seg for publikum, uttalte dommeren, melder det polske nyhetsbyrået PPA.

Oppvisning
19 mennesker ble skadd - fire av dem alvorlig - da ulykken skjedde den 30. juni 2013 under gateløpet Grand Turismo Polini gjennom byen Poznan.

Arrangementet var i første rekke en oppvisning for rådyre sportsbiler av typen Koenigsegg og Ferrari, og hadde tiltrukket mange deltakere fra hele kontinentet - samt et tallrikt publikum langs hele ruta.

Videoopptak viser hvordan en Koenigsegg mister veigrepet allerede under start. Bilen ser ut til å komme under kontroll et øyeblikk, men fortsetter å øke tempo voldsomt, før kontrollen svikter på nytt. 

19 skadd
Kjøretøyet braser gjennom sperringen og rett inn i publikum. Totalt måtte 19 mennesker behandles etterpå.

Fem hadde pådratt seg alvorlige skader, blant annet et mindreårig søskenpar som fikk kvestelser i beina.

Den norske bileieren ble holdt i varetekt i to døgn. 

Han inngikk i fjor en avtale med de lokale påtalemyndighetene, der han skulle si seg skyldig mot en betinget dom på ett år og fire måneders fengsel, samt å betale en bot på 40 000 zloty - nærmere 80 000 kroner.  

Denne avtalen ble imidlertid avvist av domstolen, fordi noen av ofrene ikke sa seg inneforstått.

Betalte erstatning
42-åringen betalte i fjor - frivillig - en større erstatning til ofrene.

Dommeren påpekte dette faktum i premissene, og understreket at hun hadde valgt å ikke pålegge tiltalte å betale ytterligere erstatninger.

- Retten har fått dokumentasjon på at de skadde allerede har fått dekket sine utgifter fra nordmannen - som kom i tillegg til pengene som er utbetalt fra hans forsikringsselskap, uttalte dommeren.

Tilfreds aktor
Aktor Mikolaj Gajewicz sa umiddelbart til PPA at han er tilfreds med dommen, og at statsadvokaten i Poznan ikke kommer til å anke den.

Han beklaget at prosessen har tatt så langt tid, men forklarte at årsaken var at to ofre viste seg å ha fått mye mer omfattende skader enn først antatt.

Gajewicz tilføyde at selv om det ikke ble idømt erstatninger, er det likevel mulig for ofrene å gå til sivile søksmål mot den dømte.

Hvis dommen blir rettskraftig, må nordmannen betale boten på 40 000 zloty.  Han fikk tre års prøvetid på den betingede fengselsstraffen.

NORSK KOENIGSEGG: 19 personer ble skadet da føreren mistet kontrollen og raste inn i en folkemengde. Foto: EPA/WOJCIECH WLOCH
NORSK KOENIGSEGG: 19 personer ble skadet da føreren mistet kontrollen og raste inn i en folkemengde. Foto: EPA/WOJCIECH WLOCH Vis mer