Funksjonshemmet mann

Dømt for assistent-overgrep: «Manipulert»

De kvinnelige assistentene følte seg presset til å utføre seksuelle handlinger på den funksjonshemmede mannen, ifølge dommen.

Publisert

Nå er mannen i 40-åra fra Buskerud dømt til et halvt års fengsel for å ha utnyttet sine personlige assistenter til å skaffe seg seksuell omgang. I tillegg må han betale oppreisning på til sammen 250 000 kroner.

Den funksjonshemmede mannen var tiltalt etter straffeloven paragraf 295, for å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold.

Overgrepene mot kvinnene som jobbet som mannens personlige assistenter fant sted i 2018 og 2019, framgår det av dommen som tirsdag ble avsagt i Buskerud tingrett.

Mannen er avhengig av hjelp i det daglige og får såkalt BPA (brukerstyrt personlig assistanse) via et firma.

I retten forklarte kvinnene seg om hvordan de ble presset til å masturbere ham, samt føre gjenstander og ei hånd inn i endetarmen hans.

I tillegg hadde han ved to anledninger samleie med en av kvinnene, ifølge dommen. Han nektet på sin side straffskyld og «avviser tiltalen totalt».

Fryktet å få sparken

Mannen skal ha påstått overfor kvinnene at disse handlingene var nødvendige på grunn av sin medisinske tilstand.

«Det ble plutselig et krav for å beholde jobben», gjengis det fra en av forklaringene. Mannen skal ifølge en av kvinnene ha sagt at «Hun burde være takknemlig for jobben hun har».

Han utnyttet også kvinnenes behov for arbeid som følge av deres økonomiske situasjon, mener retten.

«Hun opplevde at dersom hun ikke hadde gjort som han ønsket, hadde hun blitt sparket fra jobben», skriver de om én av de fornærmede kvinnenes forklaring.

Den samme kvinnen har også forklart at hun «følte seg presset og manipulert» til å ha samleie med mannen.

Gjorde lydopptak

Retten trodde helt og holdent på kvinnenes forklaringer. Blant bevisene som ble lagt fram var et skjult lydopptak en av kvinnene gjorde, der mannen forsøker å bagatellisere mastruberingen, ifølge dommen.

De viser også til en tidligere assistent som vitnet i retten, som «opplevde at tiltalte ønsket at hun kunne onanere han og ta på hennes bryster».

Denne kvinnen forklarte i retten at hun sluttet i jobben fordi hun ikke ønsket å utførte handlingene han ba henne om.

Mannen skal også ha brukt taushetsplikten for å hindre kvinnene fra å dele informasjon om ham.

«Ikke tvil»

Mannen framstilte det som at handlingene skjedde på initiativ fra de fornærmede. Retten har imidlertid ikke festet lit til hans forklaring.

De mener det ikke er bevist utover enhver rimelig tvil at handlingene knyttet til mannens endetarm kan defineres som seksuell omgang. De peker på at mannens diagnose blant annet krever innføring av gjenstander i endetarmen i forbindelse med avføring.

«Opplevelsene var uansett krenkende», bemerker de i dommen.

De fastslår imidlertid at de andre hendelsene, altså mastruberingen av mannen og samleiene, var seksuelt motivert.

«Det er ikke tvil om at det var i en seksuell situasjon eller setting for tiltalte», skriver retten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer