Dømt for bildene som skapte opptøyer

To svenske jenter på 15 og 16 år er dømt for grove ærekrenkelser etter at de publiserte krenkende bilder og tekster av andre ungdommer.

NETTHETS: Nye opptøyer i Gøteborg sentrum dagen etter skolebråket på Plusgymnasiet, hvor det oppstod nærmest lynsjestemning etter at jenter ble uthengt som horer på bildedelningtjenesten Instagram.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / NTB scanpix
NETTHETS: Nye opptøyer i Gøteborg sentrum dagen etter skolebråket på Plusgymnasiet, hvor det oppstod nærmest lynsjestemning etter at jenter ble uthengt som horer på bildedelningtjenesten Instagram. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Instagrambilder og støtende kommentarer førte til voldsomme protester i Sverige i fjor.

Nå er to jenter dømt for gjerningen. 16-åringen ble i Göteborg tingrett tirsdag dømt til 45 timer med samfunnstjeneste, mens 15-åringen er dømt til ungdomstilsyn. Erstatningsbeløpet ble satt til 570.000 svenske kroner, som de to venninnene må betale like mye av hver, skriver NTB.

Rettssaken mot de to jentene startet i Göteborg i starten av juni og har fått stor oppmerksomhet i Sverige, skriver NTB.

17. desember oppstod det opptøyer utenfor den videregående skolen Plusgymnasiet. Grunnen til opptøyene er at det mandag ble opprettet en Instagram-konto hvor en elev la ut krenkende kommentarer og bilder stjålet fra blant annet Facebook og Twitter

19. desember 2012 fortsatte bråket et hundretall ungdommer bråk ved den videregående skolen Plusgymnasiet. Ungdommene lagde også problemer på et kjøpesenter og gikk løs på biler i nærheten. 27 ungdommer ble pågrepet i opptøyene.

Hvem som faktisk skrev teksten og la ut bildene, er fortsatt ikke kjent, og de to jentene er kun dømt for å ha spredd innholdet, skriver Aftonbladet.

Om lag 200 navngitte ungdommer, både gutter og jenter, ble sjikanert. 45 ungdommer som var berørt, valgte til slutt å anmelde forholdet.