DEOMSTRASJONER: Denne kvinnen var blant de som demonstrerte i forbindelse med rettssaken etter den brutale voldtekten og drapet på bussen i New Delhi. Foto: REUTERS / Adnan Abidi / NTB scanpix
DEOMSTRASJONER: Denne kvinnen var blant de som demonstrerte i forbindelse med rettssaken etter den brutale voldtekten og drapet på bussen i New Delhi. Foto: REUTERS / Adnan Abidi / NTB scanpixVis mer

Dømt for brutal voldtekt og drap: «En jente er mye mer ansvarlig for en voldtekt enn en gutt»

Voldtektsdømt bussjåfør intervjuet i dokumentar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste årene har flere grove massevoldtekter utført i full offentlighet i India fått stor internasjonal oppmerksomhet.

Saken som kanskje skapte sterkest reaksjoner, var da den 23 år gamle studenten Jyoti Singh døde etter  at hun ble gjengvoldtatt i over 40 minutter på en buss i New Delhi.

Mukesh Singh, Vinay Sharma, Akshay Thakur og Pawan Gupta ble i etterkant dømt til døden, for det kaldblodige drap. Alle fire anket. Nå har bussjåføren Mukesh Singh latt seg intervjue av BBC i forbindelse med en dokumentar som skal sendes denna uka.

Bussjåfør Singh kjørte bussen som kvinnen og voldtektsmennene var om bord i, og er dømt for å ha deltatt i voldtekten som endte med at 23-åringen døde. I intervjuet sier han at han mener hun selv har deler av skylda for det som skjedde, og at hun ikke skulle ha kjempet i mot.

- Du kan ikke klappe med en hånd, det krever to. En skikkelig jente er ikke ute klokka ni på kvelden. En jente er mye mer ansvarlig for en voldtekt enn en gutt. Gutter og jenter er ikke likeverdige. Jenter bør drive med husarbeid, ikke reke rundt på diskotek og utsteder, sier han i intervjuet.

Fysioterapistudenten Jyoti Singh var på vei hjem fra kino da hun ble angrepet, voldtatt og drept. For å ha råd til studiene jobbet hun nattestid hos et tjenesteutsettingsfirma, som hjelper canadiere med lånespørsmål, har venner og familie fortalt WSJ.

Avsky og demonstrasjoner Gjengvoldtekten og drapet skapte avsky over hele India og førte til flere uker med demonstrasjoner mot seksualisert vold og for styrking av kvinnenes rettigheter. Dokumentarist Leslee Udwin sier til BBC at reaksjonene var det som gjorde at hun ønsket å lage filmen.

DØMT: Mukesh Singh, Akshay Thakur, Vinay Sharma og Pawan Gupta er dømt for voldtekt og drap. De risikerer dødsstraff, og har alle anket dommen. Foto: AP / NTB scanpix
DØMT: Mukesh Singh, Akshay Thakur, Vinay Sharma og Pawan Gupta er dømt for voldtekt og drap. De risikerer dødsstraff, og har alle anket dommen. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

I 2013 ble åtte indiske menn pågrepet for å ha gruppevoldtatt fire skolejenter. Noen måneder tidligere var ei fem år gammel jente blitt voldtatt av en nabo.

De mange voldtektssakene i landet har også hatt konsekvenser for turismen. Antallet kvinnelige turister sank med 35 prosent i månedene etter voldtekten av studenten, ifølge en undersøkelse.

I enkelte indiske byer er det egne tog for kvinner, for at de skal slippe trakassering, uønsket atferd og overgrep.

EGNE TOG: I Mumbai er det enkelte egne togavganger kun for kvinner. Foto: REUTERS / Navesh Chitrakar / NTB scanpix
EGNE TOG: I Mumbai er det enkelte egne togavganger kun for kvinner. Foto: REUTERS / Navesh Chitrakar / NTB scanpix Vis mer