IS:

Dømt for brutalt drap på 5-åring

Et tidligere IS-medlem ble i retten dømt til livstid i fengsel for drapet på en femåring. Tidligere fredsprisvinner mener dommen er en seier.

I RETTEN: Den tiltalte fotografert i retten i Tyskland tirsdag. Foto: Frank Rumpenhorst/Pool via AP)
I RETTEN: Den tiltalte fotografert i retten i Tyskland tirsdag. Foto: Frank Rumpenhorst/Pool via AP) Vis mer
Publisert

Tirsdag ble et tidligere IS-medlem dømt for drapet på en fem år gammel jente i Irak. Hendelsen skjedde tilbake i 2015, og seks år etterpå er straffen klar.

29-åringen, som omtales under navnet Al-J, ble i en regional domstol i Frankfurt dømt til livstid i fengsel, samt til å betale en erstatning på 50 000 euro, tilsvarende rett i overkant av 500 000 kroner til moren til den drepte femåringen.

Besvimte i retten

Al-J hadde i 2014 kjøpt det fem år gamle barnet som slave, og i retten konkluderte dommeren med at 29-åringen hadde handlet med den hensikt å utrydde jesidier (medlemmer av religionssamfunn med utbredelse i kurdiske områder), og dermed utgjorde folkemord.

Tiltaltes advokat benektet anklagene mot klienten sin, som besvimte da dommen ble lest opp, skriver The Guardian.

Til stede i rettssalen var også tiltaltes tyske kone, som i oktober ble dømt til 10 års fengsel for drapet. Femåringens mor vitnet i begge rettssakene, og advokat Amal Clooney, som fungerte som rådgiver for moren, var godt fornøyd med dommen.

- Dette er øyeblikket jesidiene har ventet på. Å endelig høre en dommer, etter sju år, erklære at de led folkemord. Og å se en mann møte rettferdighet for å ha drept en jesidi-jente, uttalte hun ifølge The Guardian.

TUNNELL: I en tunnell under en moske i en landsby 20 km nord for Mosul bodde IS-krigerne. IS-krigerne ble funnet og drept av kurdiske Peshmerga-styrker. Video: Rudaw Vis mer

Makabert drap

Ifølge den tyske påtalemyndigheten kjøpte Al-J en jesidisk kvinne og hennes fem år gamle datter som slaver på en IS-base i Syria i 2015. Begge to hadde blitt holdt som fanger av IS siden 2014.

Tiltalte holdt de to fanget i sitt eget hjem, og skal ha tvunget dem til å følge hans strenge regime og leve etter IS' regler. I tillegg til å gjentatte ganger ha banket dem opp, ifølge tiltalen, som den britiske avisa har fått tilgang til.

Påtalemyndigheten hevder at Al-J mot slutten av 2015 drepte den fem år gamle jenta ved å ha lenket henne fast til et vindu ute i stekende sol, på en dag hvor det skal ha vært opp mot 50 varmegrader. Dette som straff for at jenta skal ha tisset i senga.

Den tiltalte 29-åring ble arrestert i Hellas for to år siden, og ble kort tid etter utlevert til Tyskland.

FREDSPRIS: Nadia Murad delte i 2018 Nobels fredspris sammen med Denis Mukwege. Foto: Tobias SCHWARZ / AFP)
FREDSPRIS: Nadia Murad delte i 2018 Nobels fredspris sammen med Denis Mukwege. Foto: Tobias SCHWARZ / AFP) Vis mer

Anses som vantro

I 2014 drepte og fordrev IS tusenvis av jesidier i Nord-Irak. IS erobret i august samme år byen Sinjar, som ligger nær grensa til Syria. Erobringen førte til at befolkningen i byen, som for det meste er kurdiske jesidier, flyktet fra Sinjar.

I tillegg ble flere titalls jesidier drept for å nekte å konverterte til islam. Jesidienes religion har likhetstrekk med mange andre religioner, blant annet islam og kristendommen, og IS anser dem for å være vantro.

Nadia Murad, som vant Nobels fredspris i 2018, har selv overlevd IS-fangenskap. Hun mente dommen var en seier for alle som hadde vært offer for IS' ugjerninger.

- Tyskland øker ikke bare bevisstheten om behovet for rettferdighet, men tar også grep. Dette kan og bør kopieres av regjeringer verden over, uttalte hun ifølge The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer