TILSTO ATTENTAT: John Edvin Lie har vært dømt flere ganger. I 1982 ble han dømt for dobbeltdrap. Her er han i 2004. FOTO: Aleksander Nordahl / Dagbladet
TILSTO ATTENTAT: John Edvin Lie har vært dømt flere ganger. I 1982 ble han dømt for dobbeltdrap. Her er han i 2004. FOTO: Aleksander Nordahl / DagbladetVis mer

Dømt for dobbelt­drap i 1982. Nå er han siktet for nytt drap: - Alt er løgn!

I 1982 ble Johnny Olsen dømt for Hadelandsdrapene. Siden den gang har han byttet navn til John Edvin Lie. Torsdag ble han varetektsfengslet i fire uker, siktet for et nytt drap og likskjending.

MARIDALEN/OSLO (Dagbladet): Svartbrente trestammer og noen kvadratmeter med utbrent jord. Det er alt som er igjen på stedet hvor politiet onsdag fant liket av en foreløpig uidentifisert person.

På toppen av en bratt bakke, uten nærhet til hus eller andre bygninger, ble den døde kroppen funnet.

Tidligere drapsdømt

John Edvin Lie (55), som på 80-tallet ble dømt for de såkalte Hadelandsdrapene og tilsto to bomber mot Blitz-huset på 90-tallet, er nå siktet for drap og likskjending.

Like etter klokka 13 i dag, pakket krimteknikerne til slutt sammen utstyret og forlot stedet nordvest for Hammeren ved Maridalsvannet. De hadde da fraktet vekk flere poser med det som trolig er bevismateriale.

Samtidig ble 55-åringen framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Der ble det besluttet fire ukers varetektsfengsling.

Først ba Lie om at pressen skulle få være til stede under møtet. Men dommeren bestemte at møtet gikk for lukkede dører, blant annet på grunn av fare for bevisforspillelse.

- Alt er løgn. Alt er bare løgn, ropte han da pressen fikk beskjed om at det skulle gå for lukkede dører.

55-åringen så sliten ut. Ustelt. Han var ikledd grå joggedress og crocs, og hadde en stor tatovering på halsen. Da kjennelsen var klar, virket den drapssiktede skuffet.

- Ettersom jeg får brev- og besøksforbud, kan du bare glemme å ta avhør av meg, sa han frustrert til aktor.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt fikk medhold i brev- og besøksforbud for hele perioden. Han ba også om fullstendig isolasjon i to uker, men fikk medhold i ei uke.

MANN SIKTET FOR DRAP: Torsdag ble en mann pågrepet for drap likskjending, etter at en død person ble funnet i Maridalen i Oslo. Politiet opplyser på en pressekonferanse torsdag at de enda ikke kjenner den avdødes identitet. Video: Frank Karlsen / Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Tilhørte høyreekstremt miljø

Den siktede ble i 1982 dømt til 18 års fengsel for Hadelandsdrapene. Den gang het han Johnny Lie, men han har siden skiftet navn.

Lie og to andre unge menn i et høyreekstremt miljø ble dømt for drap på to venner på en øde skogsvei på Hadeland. Gjerningsmennene og ofrene tilhørte den samme høyreekstreme organisasjonen, Norges Germanske Armé.

Motivet for drapene skal ha vært frykten for at to av medlemmene skulle tyste til politiet etter at de ønsket å trekke seg ut av organisasjonen.

Dagbladet Magasinet brakte i 2016 et lengre intervju med den andre mannen som ble dømt for Hadelandsdrapene. Intervjuet kan leses her.

Etter at han sonet ferdig drapsdommen, har Lie blitt dømt for flere voldsepisoder, sist i 2004. Den gang ble han dømt for blant annet vold mot ei kvinne, narkotikavirksomhet og for å ha oppbevart en ladd pistol uten tillatelse.

I 2000 sa Lie i et intervju med Dagbladet at han ønsket å bryte med det nasjonalistiske miljøet.

-Jeg vil ut av miljøet. Få meg familie. Men hvilken kvinne kan vel bli glad i meg? Jeg er Johnny Olsen, sa han.

Tilsto Blitz-attentat

I 2004 troppet Lie, den gang Olsen, opp Dagbladets redaksjon og ba om å få snakke med en journalist. I samtalen med Dagbladets journalist tilsto han at det var han som sto bak to bombeattentat mot Blitz på 90-tallet. Det første i august 1994, det andre i november 1995.

- Jeg står bak begge bombene mot Blitz og har gjemt våpen, ammunisjon og dynamitt i skogen, fortalte han.

Han begrunnet tilståelsen med at han hadde blitt kristen. Etter at han tilsto for Dagbladet, meldte han seg for politiet, som fikk ham varetektsfengslet. Han ble siktet for mordbrann-paragrafen og for å ha oppbevart våpen og sprengstoff, men etter en måneds tid trakk han tilståelsen.

Året etter ble saken henlagt.

55-åringen har tidligere snakket ut om en tøff oppvekst med skilte foreldre, en totalt fraværende far, opphold på barnehjem og opprør mot alt og alle.

Under fengslingsmøtet i Oslo tingrett torsdag viste politiet til tiltaltes fortid.

- Vi har begrunnet overfor retten at han tidligere har begått ekstreme handlinger. Det bygger opp til skjellig grunn til mistanke. Vi vurderer altså at det er mer sannsynlig at han har gjort det, enn ikke, sier Kraby.

Avdøde er ikke identifisert

Lies forsvarer, Benedikte Jamth, mener 55-åringens straffehistorikk ikke er relevant for den ferske siktelsen, og begrunner det med at drapsdommen er så langt tilbake som på 80-tallet.

Siktede erkjenner ikke straffskyld, sier Jamth. Fengslingskjennelsen blir anket.

- Hvordan reagerer siktede på kjennelsen?

SIKTET: En tidligere drapsdømt mann er siktet for drap og likskjending. Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby forklarer at den siktede har helseproblemer. Video: Endre Vellene Vis mer

- Han tar det tøft, sier Jamth.

Etter fengslingsmøtet fortalte Kraby at politiet ikke har noen formening om hvem avdøde er.

- Vi venter i stor spenning på utfallet av obduksjonen, så vi kan få bekreftet identiteten til fornærmede, sier Kraby, og legger til at de håper å få svar i løpet av neste uke.

Den drapssiktede mannen har i forbindelse med fengslingsmøtet gitt uttrykk for at han ikke ønsker å forklare seg for politiet dersom han får besøksforbud.

- Det vanskeliggjør vår etterforskning. Vi ønsker hans forklaring, og ikke minst, som han selv sier, fordi han ønsker å renvaske seg selv, sier Kraby.

Politiadvokaten forteller at siktede ble avhørt i går kveld og i natt.

- Avhøret gjorde at vi i dag utvidet siktelsen til å også omhandle drap, sier Kraby.

- Han ble pågrepet i det vi vil kalle umiddelbar nærhet av åstedet. Og dette er midt i skogen i Maridalen.

Politiadvokat Kraby utelykke ikke at det er flere involvert.

- Vi utelukker heller ikke at denne saken kan ha andre svar, sier Kraby.

Skogbrann var drap

Det var brannvesenet som først fikk melding det som skulle vise seg å være et drap. Da telefonen ringte, var det med beskjed om skogbrann.

Da de kom fram, viste det seg at det var et telt som hadde brent.

Ifølge NTB vet politiet foreløpig ikke om funnstedet også er drapsstedet. Avdøde var forbrent da liket ble funnet. Vedkommende blir obdusert torsdag.