El Salvador

Dømt for drap etter spontanabort

Elsy besvimte og mistet sitt ufødte barn i 2011. Det kostet henne ti år i fengsel.

VAR GRAVID: Elsy satt fengslet i ti år før hun ble løslatt. Her avbildet i februar 2022. Foto: REUTERS/Jessica Orellana
VAR GRAVID: Elsy satt fengslet i ti år før hun ble løslatt. Her avbildet i februar 2022. Foto: REUTERS/Jessica Orellana Vis mer
Publisert

Etter at USAs høyesterett i forrige uke vraket retten til selvbestemt abort, har kvinner og menn verden over tatt til orde mot dette.

Selv president Joe Biden uttalte at kjennelsen øverste domstol setter USA 150 år tilbake i tid.

Det er imidlertid ikke bare USA som nå ikke lenger har en abortrett.

Sammen med fem andre land har El Salvador i Sør-Amerika verdens strengeste abortlov:

Et totalforbud.

30 års fengsel

Sommeren 2011 ventet en kvinne, omtalt som Elsy, sitt første barn. Hun jobbet som husholderske hjemme hos en privatperson da hun svimte av på toalettet.

«Da hun kom til seg selv igjen, var hun omringet av politifolk. Babyen i magen var død. Mannen hun arbeidet for hadde kontaktet politiet», skriver BBC, som nylig intervjuet kvinnen i El Salvador.

Elsy ble tiltalt for drap og seinere dømt til 30 års fengsel.

- Det var helt forferdelig. Alt jeg klarte å tenke på var de 30 kommende åra. Jeg trodde aldri jeg skulle få se verken familien eller mora mi igjen, sier hun til BBC.

Hun sonet i hele ti år før en gruppe kvinneaktivister klarte å få henne ut.

USA: President Joe Biden forakter abortforbudet som gikk igjennom i høyesterett 24. juni. Video: Reuters Vis mer

- Må endre samfunnets holdninger

Mariana Moisa, fra aktivistgruppa, er en av landets ledende kvinnerettighetsaktivister.

Til BBC sier hun at det ikke bare er loven som må endres, men også samfunnets holdninger.

- Vi må fortsette å jobbe. Saken avhenger av oss og ikke landets politiske partier. Vi må møte virkeligheten og fremme kulturelle endringer, sier hun til BBC.

El Salvadors president, Nayib Bukele Ortez, annonserte i september 2021 at han aldri kommer til å gjøre om på abortloven, eller la likekjønnede gifte seg med hverandre, meldte Reuters.

ALLE DØMT: «Elsy», «Kenia», «Evelyn» og «Karen» opplevde at svangerskapene endte med spontanabort. Da kvinnene oppsøkte legehjelp, fikk de alle lange fengselsstraffer for drap. Tidligere i år ble de løslatt fra fengsel. Foto: AP/NTB
ALLE DØMT: «Elsy», «Kenia», «Evelyn» og «Karen» opplevde at svangerskapene endte med spontanabort. Da kvinnene oppsøkte legehjelp, fikk de alle lange fengselsstraffer for drap. Tidligere i år ble de løslatt fra fengsel. Foto: AP/NTB Vis mer

Søkte behandling på sykehus

Så seint som i mai ble en annen kvinne dømt til 30 års fengsel i en domstol i El Salvador, etter at hun spontanaborterte.

Da hadde hun allerede sittet varetektsfengslet i to år.

Kvinnen, omtalt som Esme, ble arrestert da hun hadde søkt behandling i forbindelse med fødselskomplikasjoner ved et offentlig sykehus.

Saken ble omtalt i flere internasjonale medier, blant annet The Guardian og ABC News.

Paula Avila-Guillen, internasjonal menneskerettighetsadvokat og administrerende direktør for Women's Equality Center, så dystert på dommen:

- Esmes domsavsigelse er et ødeleggende tilbakeskritt for den framgangen som har blitt gjort i forbindelse med den ulovlige kriminaliseringen av kvinner som lider av obstetriske komplikasjoner i El Salvador, sa hun i en uttalelse.

ABORT: Da USAs høyesterett fjernet den føderale retten til selvbestemt abort, lagde Amnesty Norges en kampanjevideo med Emilie Nicolas som sanger. Kampanjen går nå viralt på Tiktok og i USA. Video: Amnesty Norge / Ivan Larsson Vis mer

Blir tvunget til å føde

Den katolske kirken har stor innflytelse i El Salvador.

Abortforbudet gjelder uansett om kvinnene har blitt voldtatt eller om liv og helse er i fare. Dermed kan selv mindreårige jenter bli tvunget til å føde, uavhengig om graviditeten skyldes incest.

Rettighetsgrupper melder om at mer enn 180 kvinner er blitt fengslet for drap i løpet av de siste to tiåra for å ha tatt abort etter å ha lidd av obstetriske komplikasjoner, ifølge The Guardian.

Siden 2009 har 62 kvinner fått omgjort abort-dommene sine, takket være innsatsen fra aktivister og menneskerettighetsorganisasjoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer